'Stephen Hawking'den ürkütücü tahmin'

'Stephen Hawking'den ürkütücü tahmin'
Stephen Hawking “her an olabilir” diyerek ‘Higgs bozonu’ adlı maddenin kâinatı parçalayabileceğini söyledi.

Teknoloji hızla ilerlerken bilim adına açılan çığırlar, yapılan keşifler kendi aramızda olduğu gibi bilim insanları arasında da her zaman tartışma konusu olmuştur. 2012 yılında CERN'de keşfedilen 'Higgs bozonu' ile alakalı yeni bir iddia ortaya atıldı. Dünyaca ünlü ve bilim dünyası tarafından saygı duyulan fizikçi Stephen Hawking, bilim dünyasının elde edilmesi zor 'Higgs bozonu' maddesinin dünyamızın ve kainatın sonunu getirebileceği hususunda bir tahminde bulundu.

'YÜKSEK ENERJİDE DENGESİZLEŞİYOR'

Cambridge eğitimli kosmolog Higgs bozonunun yüksek enerji seviyelerinde dengesizleştiğini ve kainatı param parça etme potansiyelinin olduğunu söyledi.

'HABERİMİZ BİLE OLMADAN HER ŞEY ÇÖKER'

Hawking bunun 'katasrofik içsel bir çöküşe' sebep olabileceğini ve bu çöküşün de hiç haberimiz bile olmadan uzay ve zaman'ın çökmesine sebep olabileceğini belirterek bu "kıyamet senaryosu her an olabilir" dedi.

'100 MİLYAR GeV ENERJİ GEREK'

Starmus adlı yeni kitabının ön sözünde "Higgs potansiyelinin, 100 milyar giga elektron volt (GeV)'dan daha fazla enerji seviyesinde aşırı dengesiz olabilmesi endişe verici bir durum" dedi.

CERN

'İKİ PROTON HÜZMESİNİN ÇARPIŞMASI İLE ORTAYA ÇIKTI'

Higgs bozonu 2012'de bilim adamları tarafından, dünyanın en büyük parçacık fizik laboratuvarı, CERN'de keşfedildi. 'Higgs bozunu'; iki proton ışınına, zıt yönlerde hız vererek çarpıştırılması sonucu elde edildi. İngiliz fizikçi Peter Higgs'in 1964'te bu parçacığın varlığını tahmin etmesi üzerine keşfiyle beraber onun adı verildi.

İngiliz Fizikçi Peter Higgs

'YAKIN ZAMANDA OLMAZ ÇÜNKÜ DÜNYANIN PARASI YETMEZ'

72 yaşındaki Hawking olası bir felaketin yakın zamanda olmayacağını çünkü 100 milyar giga elektron volt (GeV) seviyesinde bir parçacık hızlandırıcısının dünya büyüklüğünde olacağını ve günümüz ekonomisi ve teknolojisi ile mümkün olmadığını belirtti. Ünlü Kosmolog, Higgs'in yüksek enerjide kolaylıkla dengesizleşebilme ihtimali göz ardı edilemeyecek kadar büyük. Hawking "Eğer Higgs potansiyeli yarı kararlıysa, kainatın yaratılışında önemli kısıtlamalar mevcut olmalı" dedi.

SAMANYOLUHABER.COM

08 Eylül 2014 11:58
DİĞER HABERLER