Tarihi Galata Köprüsü'nde 22 yıllık sır

Tarihi Galata Köprüsü'nde 22 yıllık sır
Balat-Hasköy arasına 22 yıl önce taşınan tarihi Galata Köprüsü’nün 25 metre eninde ve 74 metre uzunluğundaki 3 parçası kayboldu. Yaklaşık bin tonluk demir-çelikten oluşan parçaların ne zaman, nasıl kaybolduğunu kimse bilmiyor.

İstanbul'a 80 yıl boyunca hizmet veren köprü, hemen yanı başında inşa edilen yeni köprünün tamamlanmasının ardından taşınmayı beklerken, 16 Mayıs 1992 sabahında  çıkan esrarengiz bir yangınla kullanılmaz hale geldi. Köprüyü oluşturan 12 parçadan 3'ü, aradan geçen 22 yılda ortadan kayboldu. Oysa köprü, "2. Derece Korunması Gerekli Kültür Varlığı" statüsünde.

PARÇALAR HALİÇ'E TAŞINDI

Yangından 1 hafta sonra düzenlenen bir törenle köprü parçaları Haliç'e taşındı. Taşınma sırasında Eminönü tarafında bekletilen hasarlı bir parça, 28 Mayıs sabahı denize gömüldü.  Ardından Balat-Hasköy ile Ayvansaray- Halıcıoğlu kıyıları arasına yerleştirilen ve zaman zaman araç ve yaya trafiğine açılan köprünün 12 parçasından 40 metrelik 1 parçası ile 17'şer metre uzunluğundaki 2 parçası, geçen 22 yıl içinde ortadan kayboldu. Bu kıyılar arasındaki uzunluk Eminönü-Karaköy mesafesinden kısa olduğu için eksik parçalara rağmen köprü kuruldu. Köprünün yaklaşık bin tonluk parçalarının ne zaman ve nasıl kaybolduğu sorusuysa cevap bekliyor.

SON DURUMU İÇLER ACISI

Yıllardır Balat ve Hasköy kıyılarına bağlı halde kullanılmayan köprünün alttındaki dükkânlar evsizlere mekân olmuş. Kapakları çalındığı için ağızları açık duran dubalar her türlü tehlikeye davetiye çıkarıyor. Paslanma ve otlanma da bakımsızlığın diğer izlerini oluşturuyor. Habertürk

23 Ekim 2014 15:25
DİĞER HABERLER