Torba yasaya AYM yolu göründü

Torba yasaya AYM yolu göründü
Soma faciasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına sağlanan haklardan Zonguldak'dakiler faydalanamıyor.

Soma faciasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına sağlanan haklardan yararlandırılmayan Zonguldaklı madenci yakınları tepkili. ‘Devlet bizi unuttu’ diyen aileler, yasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu görüşünde


Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 99 günlük mesainin ardından çıkan Torba Yasa'da Soma'da yaşamını yitiren 301 madencinin ailesi için özel maddeler yer aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe giren yasaya göre Somalı madencilerin ailesine ölüm aylığı bağlandı ve SGK'ya olan borçları silindi.

AİLELER YASAYI ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRÜYOR

Bugün'den Ömer Önder'in haberine göre; yasada ayrıca madenci yakınlarına kamuda iş imkanı sağlanması maddesi de yer aldı. Ancak diğer şehirlerdeki maden kazalarında hayatını kaybeden madencilerin aileleri yasa kapsamına alınmadı. Acılarının yeniden kanatıldığını belirten aileler tepkili. Zonguldak'taki maden kazasında yaşamını yitiren madencilerin çocukları, “Bizim babamız insan değil mi” diyerek sitem etti. Aileler, yasayı eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’ne götürecek.

'AKP SADECE SOMA İÇİN YASA YAPIYOR'

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk: “Anayasa’nın 10. Maddesi eşitlik ilkesini düzenliyor. Zonguldak’tan başka hiçbir yer Soma’nın acısını anlayamaz. AKP kamuoyunu daha çok etkileyen Soma’ya yardım etmek için yasa çıkarıyor. Aynı şart ve koşullardaki maden facialarında hayatını kaybeden madencilere aynı koşulların sağlanmasını talep ediyoruz. Diğer yerlerde ölen madenciler yok sayılarak acıları daha da derinleştirilmemelidir."

'ANAYASA'YA VE İNSAN HAKLARINA AYKIRI'

Türkiye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Nihat Hanay: “Sadece Soma’yı kapsayan bu yasa için Anayasa’ya ve insan haklarına aykırı dedik. Ailelerle toplanıp Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. 1970 yılından beri madenlerde hayatını kaybedenlerin yakını toplam bin kişi var. Yani kamuda işe alınma kriterine sahip bin kişi var. Madencilerin çocukları, eşleri bu yasadan sonra ağlıyor. Yaraları daha da kanadı. ‘Devlet Baba bizi unuttu. Benim eşim, benim babam insan değil mi, neden bu yasa kapsamına alınmıyorlar’ diye soruyor. Bu insanların yaralarını tekrar kanatmaya hakkımız yok.”

'TÜM MADENCİLERİ YARALADI'

Genel Maden İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alaş: “Torba Kanu’nda memnun olduğumuz ve olmadığımız bölümler var. Zonguldak, 5 bin kişiyle Türkiye’de en fazla maden şehidi vermiş havzadır. Soma’daki maden şehitlerinin yakınlarına verilen bazı hakların Zonguldaklı madencilerin yakınlarına verilmemiş olması bir maden şehidi babanın çocuğu olarak başta beni olmak üzere madenlerde hayatını kaybeden tüm madencilerin yakınlarını yaraladı.Biz, Somalı madenci yakınlarına tanınan hakların Zonguldaklı madenci yakınlarına da tanınmasını istiyoruz.”

14 Eylül 2014 13:41
DİĞER HABERLER