Türkiye 27 yıldır yerinde sayıyor

Türkiye 27 yıldır yerinde sayıyor
Türkiye, ülke milli gelirlerinin dünya milli gelirine oranındaki değişimde son 27 yılda ‘sıfır’da kaldı.

1987 yılında dünya milli gelirinin yüzde 1.41’ni karşılayan Türkiye, 2014’te aynı rakamda kaldı. Çin yüzde 330 artış sağladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre Türkiye son 27 yılda adeta yerinde saydı. Ülke milli gelirlerinin dünya milli gelirine oranındaki değişime bakıldığında Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında en alt sırada yer aldı.

Kişi başına düşen gelir

Kişi başına düşen gelirde satın alma gücü paritesi esas alınarak yapılan hesaplamaya göre 1987 yılında dünya milli gelirine yaptığı katkı yüzde 1,41 olan Türkiye’nin 2014 sonunda aynı rakamlarda kaldığı görülüyor. IMF verisini değerlendiren eski Morgan Stanley Türkiye Üst Yöneticisi Kaan Sarıaydın, şunları anlattı:

19’uncu sıraya düştük

“İnsanlar bu zaman diliminde hiç mi gelişmedik? diye tepki gösteriyor. Dünya üretiminin yüzde 1,41’ini biz yapmışız. 1987 ve 2014 aynı oran. Bazıları koşmuş biz yürümüşüz. Türkiye yıllardır dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyor. Ama bu hedefine bir türlü ulaşamıyor. Ülke olarak yıllardır 15 ile 20’ncilik sıralamaları arasında gidip geliyoruz. Bu yıl yine 17’ncilikten 19’uncu sıraya geriledik. İnsanlar ev aldı araba aldı deniliyor. Ama dünya bunu bizden daha fazla yapmış ki biz yerimizde sayıyoruz.”

Borçla zenginleşme

Kaan Sarıaydın ayrıca, ülkede insanların zenginliğinin krediye ulaşmanın kolaylaştırılması sayesinde borca dayalı olarak gerçekleştiğini belirterek, “Toplam borç oranımız GSMH’nın yüzde 100’üne ulaştı” dedi.

Çin’in büyük çıkışı

1,5 milyara yaklaşan kalabalık nüfusu ve ucuz işgücüyle dünya devlerinin üretim merkezi haline gelen Çin, son 27 yılda en büyük gelişimi gösteren ülke oldu. Son yıllarda ortalama yüzde 10 seviyelerinde seyreden yıllık büyüme rakamlarıyla dünya ekonomisinin lokomotifi olan Çin, büyüklük sıralamasında da hızla üst basamaklara tırmandı.

Dünyanın 6’da biri

2000’li yıllarda dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında kendine yer edinmeye çalışan ülke, bugün ABD ile başa baş yarışarak dünyanın en büyük ekonomisi haline geldi. Çin, milli gelir alanında da 27 yılda yüzde 330 oranında artış sağlayarak dünya milli gelirinin 6’da birine sahip hale geldi.

Uzakdoğu’ya dikkat

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Endonezya Hindistan, Singapur ve Vietnam bu dönemdeki gelişmeleriyle dikkat çekiyor. En dikkat çekici gelişmeyi ise 1987 yılında dünya milli gelirinin yüzde 0,22’sini karşılayan Vietnam’ın 27 yıl içinde bu rakamı yüzde 118 artırarak yüzde 0,48’e çıkarması oldu.

Bugün Gazetesi

01 Mart 2015 09:12
DİĞER HABERLER