Türkiye’deki rüşvet OECD raporunda

Türkiye’deki rüşvet OECD raporunda
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Türkiye’nin rüşvetle mücadelesini araştıran raporunu tamamladı.

Raporda, Türkiye’nin 2013 Aralık ayında iç rüşvet, para aklama ve altın kaçakçılığının içinde bulunduğu, hükümetin en yüksek düzeydeki yetkililerinin karıştığı yüksek profilli bir soruşturma deneyimi yaşadığı kaydedildi. Yargıya siyasî müdahale eleştirildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), gerçekleştirilen ilerlemeler ve iyileştirilen hukuki çerçeveye karşın, Türkiye’de  dış rüşvetin soruşturulması ve ortaya çıkarılması seviyesinden ciddi endişe duyduğunu açıkladı. OECD’nin ‘Rüşvetle İlgili Çalışma Grubu’, Türkiye’nin uluslararası işlemlerde yabancı rüşvet uygulamalarıyla mücadele sözleşmesini uygulama seviyesine ilişkin saptamaların yer aldığı raporu tamamladı. Raporda 17 Aralık operasyonuna konu olan ülke içi rüşvet soruşturmaları sürerken yapılan geniş çaplı tayin ve yeni atamalar eleştirildi.

Raporda iç rüşvetle ilgili olarak şöyle denildi: “2014 başında Türk hükümetinin, bazı savcı ve hakimlerin yanında, Aralık 2013 soruşturmasına dahil olanların da aralarında bulunduğu birkaç yüz adet polisi tayine tabi tuttuğu bildirildi. Kısa süre sonra Türk parlamentosu da -her ne kadar Anayasa Mahkemesi bazı tartışmalı hükümlerin anayasaya aykırı olduğunu açıklasa da- seçilmişlerin yargı üzerindeki gücünü artıran tartışmalı bir yasa çıkardı. 1 Eylül 2014’te ise Aralık 2013 soruşturmasına yeni atanan savcı, 96 kişinin soruşturulmasına gerek olmadığı kararını verdi. Türk hükümetinin iç rüşvet soruşturmasına verdiği karşılık, bazı uluslararası kuruluşlar yanında uluslararası medyayla Türk medyasında büyük ölçüde eleştirildi. Türkiye, bu son gelişmelerin hiçbirinin rüşvet cezalandırmaları üzerinde etkili olmadığını savundu. Siyasi müdahalenin rüşvet soruşturmalarını ve savcıları etkileyebileceği riski Çalışma Grubu’nun ciddi bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.” Zaman

24 Ekim 2014 08:13
DİĞER HABERLER