Türkiye'nin en büyük sorunu Diyarbakır'da tartışıldı

Türkiye'nin en büyük sorunu Diyarbakır'da tartışıldı
Diyarbakır'da Kürt sorunu hakkında muhalefet temsilcileri ve medya temsilcileri panel düzenledi.

Ortadoğu’daki gelişmeler ve Kürt sorunundaki mevcut durum Diyarbakır’da 'Nasıl bir Ortadoğu, Nasıl bir Türkiye ve Nasıl bir Kürt Çözümü' başlığıyla tartışıldı.

Panele katılan gazeteci Ali Bulaç, gazeteci ve akademisyen Mehmet Altan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ile HDP Milletvekili Altan Tan, Orta Doğu üzerinde küresel tezler, Arap Baharı ve Orta Doğu’da siyasal İslamcı iktidar deneyimleri, yeni Orta Doğu ve Türkiye, yeni Ortadoğu ve Kürtler başlıkları altında konuşmalar yaptılar.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde Kürt siyasetçi Altan Tan’ın organize ettiği program büyük ilgi gördü. Programda konuşan Zaman gazetesi yazarı Ali Bulaç, Türkiye'nin Kürt sorunu konusunda ulusal düzeyde kavşak noktasına geldiğini belirterek, "Bu kavşakta arabayı selametle ya düz yola koyacak ya da uçuruma yuvarlayacaktır. Bu arabada Türkler, Kürtler, Araplar ve İranlılar vardır. PKK'nın isyan ve başkaldırısı Orta Doğu'yu, Türkiye'yi, Kürtleri ve Türkleri çok yordu. Bu bölgede Türklerin hakkı ne ise Kürtlerin de hakkı odur. Kürt kimliğinin ifade edilebilmesi için yasal anayasal ne engel varsa kaldırılması gerekir." dedi.

'KÜRT SORUNU KONUSUNDA CEMAAT'E HAKSIZLIK YAPILIYOR'

Panelde soruları cevaplayan Bulaç, Kürt sorunu konusunda Cemaat'e büyük haksızlık yapıldığını belirterek, "Bu konuda Cemaat'e büyük haksızlık yapılıyor. İki büyük toplantı yaptı Erbil ve Abant’ta. Bu toplantılarda anadil dahil konular konuşuldu tartışıldı. Müslüman imanından şüphe etmez ama bilgisinden şüphe eder. Bu konularda görüşler süratle değişime gider ve inkişaf eder. Cemaat konusunda söyleyeceklerim bunlar." diye konuştu.

'TARİH HDP'YE EŞSİZ BİR FIRSAT SUNDU'

İki gün önce Konya’da olduğunu anımsatan Bulaç, "Konyalılar, Türkiye’nin kurtuluşunu HDP’nin barajı geçmesine bağlıyor. 400 milletvekili olursa başkanlık sistemi gelir, CHP de kapatılır. Esed gibi yüzde 95 oy da alırlar. Şu an tarih HDP’ye tarihi bir fırsat vermiş durumda." ifadesini kullandı.

'AKP’NİN İSLAMCILIKLA İLGİSİ YOKTUR, VAHŞİ BİR KAPİTALİZM UYGULUYORLAR'

Artık Türkiye’nin itibarını kabul eden tek ülke kalmadığını anlatan Bulaç şöyle devam etti: "Mısır ve Suriye meselesinden anladılar ki Yeni Osmanlıcılıkla bir 400 yıl daha bölgeyi yönetmek istiyor. Bu aslında Türk milliyetçiliğidir. Bu durum daha 100 yıl önce bizi Araplardan kopardı. Bu yüzden AKP’nin İslamcılıkla ilgisi yoktur. İlk dönemde ‘Biz İslamcı değiliz’ dediler. Bunu deklare ettiler. AKP şu an vahşi bir kapitalizm uyguluyor, şehirleri getiri merkezlerine çevirdiler."



TAN: KÜRTLERSİZ YENİ ORTA DOĞU KURULAMIYOR

HDP Milletvekili Altan Tan ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidara gelmeden önce gidip ABD ve Batı ile görüşerek Necmettin Erbakan'ı tasfiye ettiğini belirterek, "Şimdi her gün onları dövüyor." dedi. Kürtlerin Orta Doğu’da uygulanan bu projelerin mazlumu olduğunu belirten Tan, "Yeni Ortadoğu artık Kürtlersiz olmuyor. Orta Doğu’da halklarla birlikte mi yoksa savaşarak mı bir yere varacaklar. Türkiye PKK ve HDP birlikte demokratik yaşamdan bahsediyor. Ama belirsizlikler devam ediyor." sözlerini kaydetti.

BEKAROĞLU: İSLAMCILAR YÖNETİME GELDİ, TEKÇİ ANLAYIŞI SÜRDÜRDÜ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu Türkiye’de İslamcıların yıllardır şikayetçi oldukları tekçi anlayışları iktidara geldiklerinde kendilerinin de yaptığını belirterek, Orta Doğu'daki ülkelerde de iktidara gelen İslamcıların doğru okumayı yapamadıklarını, eski yönetimler ile aynı okumayı yaptıkları için başarılı olamadıklarını belirtti. Bekaroğlu, "Kendilerinden önceki yönetimlerde olduğu gibi devletin okullarını, basınını, paralarını ve kaynaklarını kullanarak bunu yapmaya çalıştılar. Daha özgürlükçü bir yönetim yerine halk beni seçmişse her şeyi yaparım dediler." ifadelerine yer verdi.



CHA

02 Mart 2015 08:48
DİĞER HABERLER