Uçmadan, elektronik eşyayı bir kez daha düşünün!

Uçmadan, elektronik eşyayı bir kez daha düşünün!
Havalimanlarında gerçekleştirilen yoğun güvenlik kontrolleri, yolcuları çileden çıkarıyor.

Uçakla seyahat, kabindeki eğlence sistemleri ve zengin ikram menüleri nedeniyle çok keyifli geçiyor. Ancak havalimanlarında uçağa bininceye kadar geçen sürede gerçekleştirilen yoğun güvenlik kontrolleri, yolcuları çileden çıkarıyor. Her defasında, “İnşallah bu uygulama kaldırılır.” temennisinde bulunduğumuz denetimlere de genelde yenileri ekleniyor.

'İNGİLTERE & ABD YOLCULARININ KEYFİ KAÇACAK'

Zaman'ın haberine göre; sıkı güvenlik kontrollerinin biraz hafifletilmesini beklediğimiz şu günlerde yolcuların keyfini kaçıracak yeni bir talep daha gündeme geldi. ABD Ulaşım Güvenlik İdaresi (TSA) ve Avrupa Komisyonu tarafından gönderilen yazıyla, havalimanlarında ABD ve İngiltere uçuşları için başlatılan, ‘elektronik eşya kontrolüyle’ ilgili uygulamanın yaygınlaştırılması istendi.

CEP VE BİLGİSAYAR ŞARJI DOLU OLMALI

El Kaide’nin, ‘havalimanları ve uçaklara yönelik yeni bir eylem hazırlığı planladığı’ istihbaratını alan ABD, ülkesine gerçekleştirilen uçuşlarda yeni güvenlik tedbirleri uygulanmasını istemişti. Bu yüzden havalimanlarında geçen ay başlatılan uygulamayla, uçakta kabine alınacak cep telefonu ve bilgisayar gibi elektronik aletlerin şarjlarının dolu ve çalıştırılabiliyor olması şartı arandı. Çalıştırılamayan veya şarjı bitmiş elektronik eşyalar kabin içine alınmadı. TSA ve Avrupa Komisyonu tarafından, 14 Ağustos’ta ülke sivil havacılık otoritesi ve sektör temsilcilerine gönderilen son yazıda ise denetimlerin artırılarak tüm uçuşlarda yaygınlaştırılması istendi.

%15'LİK DENETİM TÜM YOLCULAR İÇİN OLACAK

Havalimanlarında temmuzun ilk haftasında başlatılan uygulamayla, ABD ve İngiltere’ye uçan yolcuların elektronik eşyaları ayrı bir denetimden geçiriliyor. Yolcuların en az yüzde 15’inde gerçekleştirilen kontrollerde, cep telefonu ve dizüstü bilgisayar gibi her türlü elektronik eşya, ‘muhafazasından ve bağlantı kablolarından ayrılarak’ x-ray’den geçiriliyor ve çalışır durumda olup olmadığı kontrol ediliyor. Denetimleri yeterli bulmayan ABD ve Avrupa Komisyonu ise kontrollerin tüm uçuşlarda ve her yolcu için yapılmasını istiyor. Ancak sektör temsilcileri, uygulamanın yaygınlaştırılmasının sorunları da beraberinde getireceğini düşünüyor.

EN AZ İKİ SAAT SÜRECEK

ABD ve Avrupa Komisyonu’nun, uygulamanın genişletilmesiyle ilgili ‘ivedilikle görüş istediği’ havacılık kuruluşları ise duruma oldukça tepkili. Havayolu şirketleri, uzun süreli denetimler nedeniyle uçuşlarda aksama yaşanacağı ve özellikle bağlantılı uçuşlarda büyük kaos meydana geleceği uyarısında bulunuyor. Havalimanlarındaki güvenlik birimleri ise her yolcuda cep telefonu ve laptop gibi elektronik eşya bulunduğunu hatırlatarak, planlanan yeni uygulamanın güvenlik denetimlerini her uçak için en az iki saat daha uzatacağını ifade ediyor. Sıkı güvenlik tedbirlerinin yolcu ve görevlileri karşı karşıya getirdiğine dikkat çeken yetkililer ise artan denetimlerin seyahatleri çileye dönüştürdüğünü ve yolculara uçuş öncesi kâbus yaşattığını dile getiriyor.

VİZE PEGASUS'TAN

Pegasus Hava Yolları, vize başvuru hizmeti başlattı. Vize AŞ ortaklığı ile gerçekleştirilen uygulamayla bundan sonra yolcuların, yurtdışı seyahat planlamalarının en zorlu aşamalarından, ‘vize başvuru ve takip süreci’ Pegasus tarafından yürütülecek.
Uygulamaya, www.flypgs.com ana sayfasında bulunan ‘Pegasus’la Uçuş’ sekmesinde yer alan ‘vize işlemleri’ butonundan veya vize.flypgs.com adresinden ulaşılabiliyor. Site üzerinden şirketle uçuşu olmayanların da, kullanabildiği vize hizmetini, başvuruları sırasında Pegasus’tan aldıkları uçak biletinin rezervasyon kodunu formlarına ekleyen misafirler indirimli satın alabiliyor.

PASAPORT POLİSİ OLMAYACAK

Atatürk Havalimanı’nda, sahte pasaport kullanımını ve pasaport kontrol banko önlerindeki uzun kuyrukları ortadan kaldırmak amacıyla yeni sisteme geçiliyor. Uzun süredir üzerinde çalışma gerçekleştirilen Biyometrik Entegre Otomatik Geçiş Sistemi (e gate), kısa süre sonra hizmete girecek. Fransa, İspanya, Hollanda, Danimarka ve Dubai gibi birçok ülkedeki havalimanında kullanılan sistem, Atatürk Havalimanı’nda istenen verimin alınması halinde diğer havalimanlarında da yaygınlaştırılacak. Pasaport polisinin görev almayacağı sistemden ilk etapta sık seyahat eden yaklaşık 10 bin kişi faydalanacak.

31 Ağustos 2014 09:48
DİĞER HABERLER