Van’da hayatını kaybeden depremzedeye 286 bin lira tazminat

Van’da hayatını kaybeden depremzedeye 286 bin lira tazminat
Van’da hayatını kaybeden depremzedenin ailesi tarafından açılan maddi ve manevi tazminat davası sonuçlandı...

Van’da 9 Kasım 2011’de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci depremde yıkılan Bayram Oteli’nin mirasçılarına, otel enkazında hayatını kaybeden Muhammed Abdullah Çiftçibaşı’nın ailesi tarafından açılan maddi ve manevi tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme, şirket ve mirasçılarının, ölen Çiftçibaşı için 286 bin 504 lira maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Van 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, davalı şirket ve mirasçıların avukatları, Mehmet Sıddık Bayram’ın oğlu olan otelin işletmecisi Tevfik Bayram’ın tüm özeni göstermesine rağmen Van’da meydana gelen ikinci depremde otelin yıkıldığını ve birçok insanın enkaz altında kalarak hayatını kaybettiğini söyledi.

Davanın haksız olarak açıldığını kaydeden avukatlar, soyut iddialara dayanılarak açılan davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Yargılama sırasında 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, yıkılan Bayram Oteli’yle ilgili olarak 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki başka bir davanın bilirkişi raporunu dikkate aldı. Raporda, otelin yıkılması kapsamında fenni mesulün yüzde 35, Van Belediye Başkanlığı’nın yüzde 28, müteahhidin yüzde 21, otel işletmecisinin yüzde 8, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüzde 6, AFAD’ın yüzde 2 oranında sorumluluklarının bulunduğu belirtildi. Yargılama sonunda, şirket ve mirasçıların, otel enkazında hayatını kaybeden Çiftçibaşı’nın ailesine 115 bin 289 lira maddi, 165 bin lira manevi, 6 bin 215 lira defin giderleri olmak üzere yasal faizi hariç toplam 286 bin 504 lira tazminat ödemesine karar verildi. 

Yargıtay ve Danıştay’ın kararlarına da atıfta bulunulan gerekçeli kararda, davalıya ait binanın yanı başında bulunan binaların sağlam kaldığına ya da küçük hasarlarla depremi atlattığına dikkat çekildi. Kararda, “Dava konusu olayın gerçekleştiği Van’da ikinci derece deprem bölgesi içerisinde kaldığı, bina inşa edilirken depremin bir olgu olarak dikkate alınıp buna karşın dayanıklı bina inşa edilmesi gerektiği, ancak davalının bu şartları yerine getirmeden bina inşa ettiği ya da ettirdiği hususu tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

ZAMAN


23 Temmuz 2014 10:30
DİĞER HABERLER