Vatandaşa kötü haber

Vatandaşa kötü haber
CHP An­ka­ra Mil­let­ve­ki­li Gök­han Gü­nay­dın, as­ga­ri üc­ret ile ge­çi­nen bir ai­le­nin ge­li­ri­nin yüz­de 28’i­nin elek­trik ve do­ğal­gaz fa­tu­ra­sı­na git­ti­ği­ni be­lirt­ti. Bu ra­ka­mın Avrupa ül­ke­le­ri or­ta­la­ma­sı­nın yüz­de 2 ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Ayda 250 kilovat

Gü­nay­dın, or­ta­la­ma bir ai­le­nin ay­da 250 ki­lo­vat, yıl­da 3 bin ki­lo­vat elek­trik kul­lan­dı­ğı­nı ifa­de et­ti. Ay­lık fa­tu­ra­nın 100, li­ra ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Gü­nay­dın, 4 ki­şi­lik bir ai­le­nin ısı­na­bil­mek için ay­da 125 met­re­küp do­ğal gaz kul­lan­dı­ğı­na dik­kat çek­ti. Gü­nay­dın, An­ka­ra ve İs­tan­bul'da do­ğal­ga­zın met­re­kü­pü­nün 1,2 li­ra­yı bul­du­ğu­nu di­le ge­ti­re­rek ay­da 150 li­ra­nın da do­ğal­gaz fa­tu­ra­sı­na öden­di­ği­ni vur­gu­la­dı.

250 li­ra gi­di­yor

Ay­da 891 li­ra net as­ga­ri üc­ret alan bir va­tan­da­şın do­ğalga­za ve elek­tri­ğe ay­da 250 li­ra pa­ra öde­di­ği­ne işa­ret eden Gü­nay­dın, bu ra­ka­mın as­ga­ri üc­ret­li­nin top­lam ge­li­ri­nin yüz­de 28'i an­la­mı­na gel­di­ği­ni söy­le­di. Gü­nay­dın, “İş­te bu Tür­ki­ye ger­çe­ği­dir. Ya­ni bir Av­ru­pa­lı or­ta­la­ma yüz­de 2 ci­va­rın­da ge­li­ri­ni bu iki ka­le­me ayı­rır­ken, biz­de yüz­de 28'i kul­la­nıl­mak­ta­dı­r” de­di.

Doğalgaza %355 zam

Do­ğal­ga­za Ekim 2011'de yüz­de 14.3 zam ya­pıl­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Gü­nay­dın, “Ni­san 2012'de yüz­de 18.7, Ekim 2012'de yüz­de 9.8 ve Ekim 2014'te yüz­de 9 zam ya­pıl­dı.

Bugün'ün haberine göre; 2011'in Ey­lül ayın­dan bu ya­na do­ğalga­za ya­pı­lan top­lu zam yüz­de 67. Ma­ki­ne Mü­hen­dis­le­ri Oda­sı he­sap­la­ma­la­rı­na gö­re AKP dö­ne­min­de do­ğal­ga­za ya­pı­lan zam ora­nı yüz­de 355'i bul­du. Ay­nı şekilde elek­tri­ğe de çe­şit­li ta­rih­ler­de zam­lar ya­pıl­dı. 2008'den bu ya­na elek­tri­ğe ya­pı­lan top­lam zam ora­nı yüz­de 109'u bul­muş­tur. Bu ger­çek­ler gös­te­ri­yor ki Tür­ki­ye'de çok cid­di bir do­ğal­gaz ve elek­trik zul­mü söz ko­nu­su­du­r” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

1 Ocak’ta yeni zamlar gelir

Gü­nay­dın, AKP hü­kü­me­ti­nin 1 Ekim 2014 ta­ri­hin­den baş­la­ya­rak üç ay­lık sü­rey­le elek­trik ve do­ğalga­za yüz­de 9 ora­nın­da zam yap­tı­ğı­nı ha­tır­lat­tı. Gü­nay­dın üç ay son­ra ya­ni yıl­ba­şın­dan iti­ba­ren ye­ni­den bir fi­yat ayar­la­ma­sı ya­pıl­ma­sı­nın gün­de­me ge­le­ce­ği­ni be­lir­te­rek, "Bu­nun an­la­mı 1 Ocak 2015 ta­ri­hin­den iti­ba­ren ye­ni zam­lar" de­di.

Avrupalı’dan çok fazla ödüyoruz

Eu­ros­tat'ın is­ta­tis­tik­le­ri hak­kın­da da bil­gi ve­ren Gü­nay­dın şun­la­rı söy­le­di: “Bir İn­gi­liz 100 met­re­küp do­ğal gaz için büt­çe­si­nin yal­nız­ca yüz­de 1,6'sı­nı, Al­man ve Hol­lan­da­lı yüz­de 1,7'si­ni ve İs­veç­li yüz­de 1,9'unu kul­la­nı­yor. Bi­zim or­ta­la­ma va­tan­da­şı­mız yüz­de 4,1'ini kul­la­nı­yor.

21 Ekim 2014 07:50
DİĞER HABERLER