Yazıcıoğlu dosyasını kapatan savcıya soruşturma

Yazıcıoğlu dosyasını kapatan savcıya soruşturma
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği şüpheli kazada çalınan kritik cihazları ‘basit’ olarak değerlendirip, takipsizlik kararı veren eski Maraş Savcısı Habib Korkmaz hakkında soruşturma açtı.

HSYK kaynaklarından edinilen bilgiye göre soruşturma, Yazıcıoğlu soruşturmasının avukatı Selami Ekici’nin şikâyeti üzerine başlatıldı. Ekici, daha önce verdiği şikâyet dilekçesinde, savcının etkin bir soruşturma yürütmediğini, önyargılı davrandığını, gayri ciddi ve alaylı davranışlar içerisinde bulunduğunu savunmuştu. Soruşturma savcısının tutum ve davranışlarının, dosyayı kapatma noktasında bir gayret içinde olduğu kanaati oluşturduğunu öne sürmüştü. Dilekçede, “Radar kayıtları üzerinde Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca keşif yaptırılıp bu konuda TÜBİTAK bilirkişilerince rapor verilmesi beklenirken, bu rapor gelmeden soruşturma savcısı tarafından bu tutumun sergilenmiş olması dahi başlı başına bir suç ve hatadır.” denilmişti. Edinilen bilgiye göre Ekici, HSYK müfettişlerine ifadesini, kurumda yapılan seçimlerden birkaç gün önce verdi. Savcı Korkmaz’la ilgili soruşturmayı da hükümete yakın isimlerden oluştuğu iddia edilen yeni HSYK yürütecek. Ekici, soruşturmadan pek de ümitli değil. HSYK’nın hükümetin kontrolü altına girdiğini, yapılan incelemenin sonucunda bekledikleri yönde bir kararın çıkmasının zor olduğunu düşünüyor. Ekici, kamuoyunda Yazıcıoğlu’nun ölümünde hiç kimsenin suçlu olmadığı yönünde bir algı oluşturma çabası olduğunu kaydediyor.

Savcı Habib Korkmaz, soruşturma dosyasını bir bütün olarak ele almadı. Sadece Yazıcıoğlu’nun yaşadığına dair bilgi notunu hazırlayan Emniyet görevlisi Dursun Özmen’e, ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla dava açtı. Helikopterden kritik cihazları çalan isimler ve kaza kırım ekibini de kapsayacak şekilde şüpheliler hakkında yüklenen suçlardan kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Fakat Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi, savcı Korkmaz’ın verdiği takipsizlik kararını kaldırmıştı. Korkmaz, daha sonra Çorlu Başsavcılığı’na terfi ettirildi. Dosya şimdi yeni bir savcıya verildi.ZAMAN

24 Kasım 2014 15:15
DİĞER HABERLER