AB ile yeni kriz: Türkiye'nin çelik ihracatı kotası düşürüldü

Türkiye'nin dış politikası AB ile gerilimi giderek daha artıyor. AB'den gelen bir adım yeni krizin habercisi.
Ankara'nın AB ile hem Doğu Akdeniz hem de sığınmacı meselesi nedeniyle bir süredir gergin devam ilişkilerinde yeni bir kriz daha kapıda.

AB'nin, demir-çelikte ülke kotasına geçmesiyle Türkiye'nin 2,5 milyon tonluk ihracat kotası 1, 3 milyon tona geriledi.

Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan "Avrupa Birliği, çeyreklik kotayı da yüzde 46 azalttı" dedi.

Avrupa Birliği'nin, demir-çelikte küresel kotadan ülke kotasına geçmesiyle Türkiye'nin 2,5 milyon tonluk ihracat kotası 1, 3 milyon tona geriledi. 

Dünya'ya bilgi veren Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, AB'nin bu uygulamalarla doğrudan Türk çelik ürünlerini hedef almaya başladığını belirtirken, Türkiye'nin de karşı tedbir sürecini hızlandırmasını istedi.

AB'nin çelik ürünleri koruma önleminin ikinci gözden geçirme soruşturmasını sonuçlandırarak 1 Temmuz'dan itibaren bazı önlemler almaya başladığını belirten Yayan, global kota uygulanan sıcak haddelenmiş ürün için ülke kotasına geçildiğini ve Türkiye'nin 2.5 milyon tonluk kotasının 1.3 milyon tona gerilerken çeyreklik kotanın da yüzde 46 azaltıldığını ifade etti.

Yayan, çeyreklik kotanın azaltılmasının genel kotanın tamamının kullanılamayacağı sonucunu doğrulacağını da aktardı.

Önemli ihracat kaleminden inşaat demirinde yıllık ve çeyrek dönemlik kotaya geçildiğini söyleyen Yayan, toplamda Türkiye’nin ihracatına yüzde 58 sınırlama getirildiği bilgisini verdi.

AB Komisyonu tarafından açıklanan yeni dönem kotalarının Avrupa Çelik Derneği, IndustriAll Europe ve Alman Çelik Endüstrisi Derneği WV Stahl tarafından yetersiz bulunduğunun altını çizen Veysel Yayan, “Bir taraftan bu uygulamadan olumsuz yönde etkilenen ülke ve kuruluşları teskin etmeye yönelik bir tutum olarak değerlendirilmekte, diğer taraftan da AB çelik üreticilerinin, serbest ve adil ticarete tümüyle, karşı olduklarını açıkça ortaya koyan bir yaklaşım olarak görülmektedir” dedi.

AB tarafından uygulamaya aktarılan koruma tedbirinin, doğrudan Türk çelik sektörünü hedef alan bir mahiyet arz etmeye başladığına değinen Yayan, şöyle dedi:

“Son olarak, sıcak haddelenmiş ürünlerin de global kotadan ülke kotasına dönüştürülmesi, AB’nin çelik endüstrisini korumaktan ziyade, Türk çelik sektörünün ihracatının engellenmesini hedefleyen bir adım olarak değerlendirilmektedir."

Bu yaklaşımın, Gümrük Birliği ve AKÇT Serbest Ticaret Anlaşmalarının ruhuna aykırı olduğunu söyleyen Yayan, “Bu durumun, AB Komisyonu’nun kararları için karşı tedbir alınması sürecinin hızlandırılmasını gerekli kıldığı değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.
07 Temmuz 2020 17:01
DİĞER HABERLER