AB ilerleme raporundan Türkiye'ye kötü haber

AB ilerleme raporundan Türkiye'ye kötü haber
1 Kasım seçimleri sebebiyle açıklanması ertelenen AB İlerleme Raporu'nda, Bank Asya yönetiminin hukuksuz bir şekilde değiştirilmesi ve ekonomiye müdahaleler eleştirildi.

Raporda, bankacılık sektörüne siyasi müdahaleler yapıldığı algısının arttığı ve denetleme kurumlarının acilen bağımsızlığının temin edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Türkiye'deki seçimler dolayısıyla ertelenen Avrupa Birliği (AB) İlerleme Raporu, iktidarın hukuksuz bir şekilde Bank Asya yönetiminin değişmesini eleştiriyor. Zaman'ın ulaştığı taslak raporu ekonomi bölümünde bankacılık sektörüne siyasi müdahaleler yapıldığı algısının arttığı ve denetleme kurumlarının acilen bağımsızlığının temin edilmesi gerektiği belirtiliyor. Taslak rapor Kamu İhale Kanunu'yla ilgili ciddi tenkitler getirirken, bu alanda gerileme yaşandığı tespiti yapıyor. Ne zaman yayınlanacağı halen resmen açıklanmamış olan ilerleme raporu, ekonomi alanına ilişkin ciddi eleştiriler getiriyor. Siyasi iktidarın Merkez Bankası'na müdahale ettiği, cari açığın çok yüksek olduğu, düşen petrol fiyatlarına rağmen enflasyonun gerilemediği, eğitimde kalite ve cinsiyet eşitliği sorunlarının devam ettiği tespiti yapılıyor. Türkiye'nin kamu ihaleleri alanında AB standartlarından daha da uzaklaştığı dikkat çekilen taslakta kamu ihalelerinin özellikle yolsuzluğa açık olduğu vurgulanıyor.

Taslak raporda Bank Asya yönetimine el konulmasının ardından siyasi amaçlı düzenleme kararlarının devam ettiğine dair algının sürdüğü belirtiliyor. Bankacılık sektöründeki kararların siyasi hedeflerle yapıldığı algısının devam ettiği kaydedilen raporda, kamu denetleme ve düzenleme kurumlarının bağımsızlığını sorgulamaya açtığı ifade ediliyor.  BDDK başta olmak üzere denetleme kurumlarına güvenin artırılması için tedbirler alınması gerektiğine dikkat çekilen raporda, “Türkiye'de makroekonomik dengesizlikleri azaltma yönünde herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Büyük dış açık Türk ekonomisini malî belirsizliklere karşı kırılgan hale getirdi. Enflasyon yüksek seyretmesine ve belirlenen resmî hedefi geçmesine rağmen Merkez Bankası (MB) faizleri düşürdü. Türkiye hukukun üstünlüğü ilkesini kuvvetlendirerek rekabeti güçlendirmeli.” denildi.

KAMU İHALELERİ YOLSUZLUĞA AÇIK

Kamu yardımlarının şeffaflaştırılması konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamadığı belirtilen ilerleme raporunda, kamu ihale kanunlarında gerileme yaşandığı kaydedildi. Bu alanda yeni çıkarılan kanunlarla Türkiye'nin AB standartlarından daha da uzaklaştığı vurgulanan raporda, “AB hukuku ile ihale kanunları arasında çok büyük farklar devam ediyor ve özellikle kamu ihaleleri yolsuzluğa açık bulunuyor. Mali politikaların belirlenmesinde MB'nin bağımsızlığını tahkim edecek kanunî düzenlemelere ihtiyaç var. Mesela, enflasyon hedefi hükümet ve MB tarafından belirlenmesine rağmen, MB'nin kurumsal bir bağımsızlığı yok. Yürütme, faiz oranlarının düşürülmesi için MB üzerindeki siyasi baskılarına devam etti. MB'nin bağımsızlığına yapılan müdahalelere son verilmeli.” şeklinde yer aldı. ZAMAN

04 Kasım 2015 08:34
DİĞER HABERLER