AB projesiyle iklime göre şekil değiştirebilen binalar tasarlanacak

Yedi ülkeden 11'i üniversite olan 14 kuruluş teknolojiye, çevreye ve değişen ihtiyaçlara uyumlu yeni nesil binalar için kolları sıvadı. Türkiye koordinatörlüğünü Gediz Üniversitesi'nin yaptığı Avrupa Birliği (AB) projesiyle yakın gelecekte hayatımıza girecek şekil değiştirebilen, büyüyüp küçülebilen ve kendi enerjisini üretecek yapılar tasarlanıyor.

AB, mimarideki büyük değişim için düğmeye bastı. Türkiye, Yunanistan, Fransa, Ürdün, Mısır, Güney Kıbrıs ve Kanada işbirliğiyle yeni nesil yapılaşma üzerine hazırlanan proje, 1 milyon 620 bin euro ile desteklendi. Yedi ülkeden 11 üniversite ve üç mimarlık, yazılım ve mühendislik firması olmak üzere toplam 14 katılımcı kuruluş, mimarideki ezberleri bozacak tasarımlar üzerinde çalışacak. Projenin Türkiye koordinatörlüğünü yürüten Gediz Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yenal Akgün, yakın gelecekte klasik yapıların, yerini çevreye, teknolojiye ve hızla değişen ihtiyaçlara uygun yeni nesil binalara bırakacağını söyledi. Bu yönde dünya genelinde çalışmalar yürütüldüğünü, AB dışından katılımcılarla birlikte yedi ülkenin yer aldığı projeyle en etkili adımın atıldığını belirtti. Akgün, "AB'nin tahsis ettiği 5 milyon TL'yi aşan bütçe, bu konuya verilen önemi anlatmaya yetiyor." dedi.

Yrd. Doç. Dr. Akgün, mevcut binaların günün değişen şartları karşısında yetersiz kaldığına, değişimin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "İklime göre şekil değiştirip dış yüzeyi güneşe doğru yönelerek çevreci kaynaklardan enerjisini üreten doğa dostu binalar, yakın gelecekte sıklıkla görülmeye başlanacak. Aynı şekilde teknolojik yeniliklerin uygulanabileceği, yapay zeka kontrollü otomatik destek sistemlerinin uyarlanabileceği çözümlere de gereksinim var. Bu ihtiyaçlara dönük mimari projeler üretirken binaların farklı kullanım amaçlarına da cevap verebilmesini sağlamak istiyoruz. Mesela çatıları ile duvarları büyüyüp küçülebilen ve açılıp kapanabilen statlar, okullar, spor salonları, AVM, kültür ve sanat merkezi gibi tasarımlar üzerinde duruyoruz. Tüm bunların sonucunda binalar daha fonksiyonel hale gelecek, enerjiyi daha tasarruflu kullanacak ve bambaşka görünümlere kavuşacak."

İZMİR YÖN VERECEK

Yenal Akgün, dört yıl sürecek AB projesinin Türkiye ayağının İzmir'e teslim edildiğini belirterek, "Gediz Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yaşar Üniversitesi olmak üzere İzmir'in üç üniversitesi birlikte hareket ediyoruz. Gelecekte dünya genelinde hayatımıza girecek yeni nesil binaların tasarımlarına, İzmir ruhu ve etkisi de damga vuracak. Bu durum, biz İzmirli akademisyenler için ayrı bir gurur kaynağı." diye konuştu.

BU ÇATI BAŞKA ÇATI

Yeni nesil mimari tasarımların belirlendiği projeyle yapıların daha fonksiyonel olması ve kendi enerjisini üretir hale gelmesii hedefleniyor. Bu kapsamda çatılar da sabit kalmayacak, hareket edip farklı şekillere bürünecek. Yrd. Doç. Akgün'ün tasarımı bir çatı da hareket edip şekil değiştirerek, yeşil alan ve spor salonu olarak da kullanılabilecek. Ayrıca üzerine yerleştirilen güneş panelleriyle elektrik üretecek. Böylece âtıl bir alan yaşama kazandırılarak, evler daha işlevli olacak. CİHAN
28 Kasım 2015 09:44
DİĞER HABERLER