AB: Türkiye ile mülteci anlaşması için süreç ilerliyor

Avrupa Birliği, Türkiye'yle mültecilerle ilgili anlaşmaya varma konusunda zorlandığı iddiası hakkında yorum yapmadı.

AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, İngiliz Financial Times gazetesinin konuyla ilgili bugün yayınladığı haberle ilgili yorum yapmayacağını fakat sürecin ilerlediğini söyledi. Schinas, mülteci krizine çözüm yollarının ele alınacağı Türkiye-AB Zirvesi için bir tarih belirlenmediğini de ifade etti.

Türkiye'nin mülteci krizinde oynayabileceği merkezi ve önemli rol sebebiyle Ankara ile ortak eylem planı üzerinde mutabık kaldıklarını ifade eden sözcü, son dönemde Avrupa'dan Türkiye'ye bu amaçla yapılan ziyaretçilere dikkat çekti. Sürecin ilerlediğini ifade eden Margaritis Schinas "Umuyoruz ki bu süreç, ortak eylem planını çok yakında uygulamaya konabilen ve alanda değişilikler üretecek etkin bir anlaşmaya dönüştürecek. Komisyon, buna tam kararlı. Bunun bir parçası da Türkiye ile AB arasında bir zirve toplantısının düzenlenmesi. Henüz bir tarih belirlenmedi. Fakat belirlendiğinde size bilgi vermekten mutlu olacağız." dedi.

"SÜRÜNCEMEDE KALDI"

BBC Türkçe servisinin aktardığına göre Financial Times gazetesi "Avrupa'ya mülteci akınına engel olmak için ortaya atılan önemli AB-Türkiye planı, Ankara AB'ye multimilyar Euro'luk yardım paketi ve anlaşmanın diğer unsurları için bastırırken sürüncemede kaldı." iddiasını ortaya attı.

Financial Times bir aydan fazla süren müzakereler sonucu ortaya çıkan uzlaşmayı sonuçlandırmanın önündeki engellerin, üst düzey AB yetkilileri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki "zorlu" toplantıda görüldüğünü belirtti.

Gazetenin açıklamalarına yer verdiği görüşmelere yakın kaynaklara göre Erdoğan, Avrupa Komisyonu ve Konseyi Başkanları Jean-Claude Juncker ile Donald Tusk'un Türkiye'deki göçmenlerin Avrupa'ya yolculuklarına devam etmekten vazgeçirilmeleri için alınacak ayrıntılı önlemler ve takvim konusunda yaptığı baskıya direndi. Gazete bu önlemler arasında sınır denetiminin sıkılaştırılması ve Türkiye'deki iki milyon Suriyeli mülteciye çalışma hakkı verilmesi bulunduğunu da kaydetti.

ZORLU VE GERGİN TOPLANTI

Üst düzey bir yetkiliye göre de Erdoğan'ın önce Avrupa'nın vaatlerini yerine getirmesini talep edince görüşmeler gerginleşti.

Financial Times Türkiye'nin taleplerini de 3 milyar Euroluk mali yardım, düzenli AB-Türkiye zirveleri yapılması ve duran katılım müzakerelerindeki bazı başlıkların açılması için açık bir siyasi yol haritası olarak sıralıyor.

Gazete, AB'nin mali yardımının bir yıl mı yoksa iki yıl süreli mi olacağı konusunda da görüş ayrılıkları bulunduğunu belirtiyor.

Financial Times, yine üst düzey bir Avrupalı yetkiliye dayandırarak Erdoğan'ın aynı zamanda eski Lüksemburg Başbakanı Juncker'in de katıldığı görüşmelerde Lüksemburg'tan "Bir Türk şehri büyüklüğünde bir ülke" diye bahsettiğini aktardı.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frank Timmermans ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun dünkü görüşmelerinin potansiyel bir anlaşmayı kurtardığını beliten gazete, anlaşmanın aslında daha önce 29 Kasım'da yapılması planlanmış olan AB-Türkiye zirvesinde imzalanmasının öngörüldüğüne dikkat çekti.

Timmermans-Sinirlioğlu görüşmelerinin durumu biraz istikrara kavuşturduğunu öne süren Financial Times şöyle devam etti:

"Ancak diplomatlar Erdoğan'la yaşanan zorlukların imzayı tehlikeye atabileceğinden kaygılı. Bir Türk yetkili 'Zirve olsun diye zirve istemiyoruz. Ciddi olduklarını görmemiz gerek' dedi. Bir üst düzey Avrupalı diplomat da 'zorlu fikir teatisinden' bahsetti ve özellikle bazı ülkeler mülteci krizi nedeniyle umutsuzca yardım isterken ve çok fazla kozları yokken Türkiye'yle müzakere etmenin zorluğunu ortaya koyduğunu söyledi. Diplomat 'Bu durumdan bazı ülkelerin kabul edilemez bulacağı şekilde faydalanmaya çalışıyorlar' dedi." CİHAN
20 Kasım 2015 14:06
DİĞER HABERLER