ABD, Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinden sonra alarma geçti.
ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin nükleer denemesi konusunda Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefon görüşmesi yaptı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Obama, Kuzey Kore'nin nükleer denemesi hakkında konuşmak ve Kuzey Kore'nin uluslararası yükümlülüklerinin bu hayli provokatif ihlaline karşılık vermek için atılacak adımları istişare etmek üzere Japonya Başbakanı Abe ile telefonda görüştü.
Obama ve Abe, BM Güvenlik Konseyi'nde ciddi bir adım atma arayışı ile Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze programlarının engellenmesini hedefleyen tedbirler hakkında işbirliği yapma hususunda birlikte yakın çalışma sözü verdi.
Görüşmede Obama, ülkesinin, Amerikan ''nükleer şemsiyesinin'' sunduğu caydırıcılık da dahil, Japonya'ya yönelik savunma taahhütlerinin sarsılmaz nitelikte olduğunu yeniden teyit ederken, Japon Başbakan Abe'nin bu ay Washington'a yapacağı ziyaret sırasında kendisiyle derinlemesine görüşmeler yapmayı arzuladığını belirtti.
"Kuzey Kore'nin eylemleri, ABD'ye karşı ciddi bir tehdit oluşturuyor''
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Kuzey Kore'nin eylemlerinin ABD'ye ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve bölgesel güvenliğe zarar verdiğini söyledi.
Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında Kuzey Kore'nin nükleer denemesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Panetta, ABD ordusunun, Güney Kore ve bölgesel müttefiklerine yönelik güvenlik taahhütlerini karşılamak için gerekli tüm adımları atacağını kaydetti.
Kuzey Kore'nin, sadece Güney Kore değil, dünyanın geri kalanının da güvenliğini tehdit edecek şekilde kapasitelerini geliştirmeye devam etmesinin uluslararası camiada büyük bir kaygı unsuru olması gerektiğini dile getiren Panetta, ''Bu nedenle, bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu onlara çok açıkça ortaya koymak için adımlar atmamız gerektiğini düşünüyorum'' dedi.
Panetta, ABD'nin Kuzey Kore ile alakalı tüm senaryolara karşı tam biçimde hazırlıklı olduğunu vurgulayarak, dün Güney Kore Savunma Bakanı ile görüştüğünü, bölgede güç konuşlandırmaya ve tatbikatlara devam etme yönünde mutabık kaldıklarını bildirdi.
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, ihtiyaç duydukları türden savunma sistemlerini geliştirme çabası çerçevesinde hem Güney Kore hem de Japonya ile birlikte çalışacaklarını da belirtti.
AA