ABD Büyükelçisi Bass'tan 'hukuk' vurgusu

ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, İpek Grubu'na yönelik sürecin yasalar ve evrensel özgürlükler çerçevesinde yürütülmesini beklediklerini belirtti.

Büyükelçi Bass, dün CNN Türk'te gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de siyaset ile medyanın aşırı kutuplaştığına işaret eden Bass, devletin vatandaşlar üzerinde hukukun herkese adil ve eşit işlediği yönünde güven oluşturması gerektiğini vurguladı. ABD'li Büyükelçi şöyle konuştu: "Çeşitli basın kuruluşlarını bünyesinde barındıran bir şirkete yönelik bir devlet müdahalesi yaşandığında, söz konusu eylemin hukuka uygunluğundan ve adil yargılanma, ifade özgürlüğü ve basın özgürlürlüğü gibi temel evrensel haklara titizlikle bağlı kalındığından emin olmak adına, demokratik toplumlardaki hükümetler için önemli ek gereklilikler ve sorumluluklar ortaya çıkar" dedi.

Türkiye'de İngiliz gazetecilerin tutuklanması ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine büyükelçi, "ABD basın ve ifade özgürlüğü ile hukuk kurallarına uygunluğun evrensel birer hak ve sağlıklı demokratik toplumların önemli unsurları olduğununa inanır. Dolayısıyla, söz konusu temel hakları kesintiye uğratan çeşitli eylemlerin sergilendiği örnekler gördüğümüzde, bu bizi endişelendiriyor" şeklinde cevapladı.

Basın kuruluşlarının kanuna karşı geldiklerinin düşünülmesi durumlarında, soruşturmanın nedenlerinin açıklanması, ulusal yasalara saygı duyulduğunu ve hukuk kurallarına uygunluk ilkesinin yerine getirildiğini gösterecek şekilde şeffaf davranılması gerektiğinin altını çizen Amerikalı Büyükelçi, "Söz konusu basın mensuplarına ya da ana kuruluşa yönelik davranışların nedenlerinin anlaşıldığı ve kanunların uygulandığı yönünde bir güven oluşturulması için hükümetlere özel bir yükümlülük düştüğüne inanıyoruz. Özellikle de Türkiye'de yeniden bir kampanya (seçim) sürecine girdiğimiz bu günlerde, Türk vatandaşlarının, bu toplumun karşı karşıya olduğu önemli konulara ilişkin olarak geniş bir yelpazede bilgiye ve perspektiflere erişimlerinin olması ve böylelikle seçim gününde bilgilenmiş şekilde tercihlerini yapmaları açısından, bu toplumdaki herkesin, hükümetin gazetecilere ve basın kuruluşlarına yönelik adımlarına güven duymaları daha da önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Bass, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin iade edilmesi konusunun sorulması üzerine de, devlet politikası gereği fiili ya da farazi iade talepleriyle ilgili yorum yapamayacağını söyledi. ABD'de bu tür taleplerin hukuk açısından ele aldığını vurguladı. Bass, "ABD'nin aldığı iade taleplerini adalet bakanlığımız dikkatle inceler, sunulan kanıtlar ve atfedilen suçları değerlendirilir, ABD'nin iade yasaları ve karşılaştırılabilir suçlarla mukayesesini yapar. Yani iade taleplerini, sunulan deliller ışığında, adli uzmanlarımız ve yargımız büyük dikkatle değerlendirilmektedir" ifadelerini kullandı. CİHAN
04 Eylül 2015 06:32
DİĞER HABERLER