ABD-Çin diyalog görüşmelerinde gündem siber saldırılar

Bu yıl 7.si düzenlenen ABD-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı'nın ilk gününe iki ülke ilişkileri arasında gerilime neden olan siber saldırılar damga vurdu. Bugüne kadar bir çok defa siber saldırılar konusunda Çin'i hedef gösteren ABD'li yetkililer görüşmelerde siber teknolojinin bilgi hırsızlığı üzerinden fayda sağlanması amacıyla kullanılamayacağı mesajını verdi.

Görüşmelerin açılında konuşan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı John Kerry ve Hazine Bakanı Jacob J. Lew'in de konuşmalarında söz konusu meseleye ilişkin değerlendirmeleri iki gün sürecek görüşmelerin ana gündem maddelerinden birinin siber saldırılar olacağı şeklinde değerlendirildi.

ABD Savunma Bakanlığı yakın zaman önce açıkladığı bir raporunda Çinli siber saldırganların, ABD ordusuna yönelik siber saldırlar yoluyla dış politika ve askeri planlarla ilgili bilgi toplamaya çalıştıklarını iddia ediyordu. ABD Başkanı Joe Biden toplantıların açılışında yaptığı konuşmada, "Siber teknolojiyi bir ekonomik silah veya fikri hakların çalınması yoluyla yarar sağlamak amacıyla kullanan ülkeler, yarınların kazanımlarını bugünün kısa vadeli kazançlarına kurban ediyor." dedi. Biden, ilişkilerde 'dürüst ve direkt' olmanın yanında 'sorumlu rekabetçi' anlayışının benimsenmesi gerektiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD yönetimi olarak görüşmelerde siber güvenlik ve aralarında internet özgürlüğü, insan hakları ve din özgürlüğü konusunda devam eden kaygılar konusunda çok samimi görüşmeler yapmayı beklediklerini dile getirdi.

Siber güvenlik meselesine ilişkin en net tavır Hazine Bakanı Jacob J. Lew'den geldi. Lew, "Şirketler ve ticari sektörlere yönelik hükümet-destekli siber hırsızlıklar dolayısıyla derin kaygı duyuyoruz." dedi. Küresel ekonomiyi destekleyen bir politika izlemenin Çin ve ABD'nin yararına olacağını kaydeden Lew, siber alandaki belli standartlara uymanın bu yönde önemli olduğunu dile getirdi. Lew de Kerry gibi görüşmelerde bu konunun daha ileri düzeyde tartışmasını beklediklerini kaydetti.

ABD'de ordu, resmi devlet kurumları, özel şirketler hatta aralarında New York Times'ın da bulunduğu gazeteler dahil son yıllarda giderek artan sayıda siber saldırılara maruz kalıyor. Son olarak ABD Personel Yönetimi Dairesi'ne (OPM) yapılan siber saldırıda 4 milyona yakın eski ve mevcut federal hükümet çalışanının bilgilerinin çalındığı ifade ediliyor. CİHAN
24 Haziran 2015 11:20
DİĞER HABERLER