ABD, Britanya ve Fransa BM raporunu beklemeden Suriye'ye saldırıya hazırlanıyor.
- Operasyon merkezi olarak üç yer öne çıkıyor: Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Arnavutluk
- Yetkililere göre 3 günlük saldırı en erken perşembe başlar.
- Almanya ve İtalya ise müdahaleye soğuk
ABD ve Britanya, Suriye’de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına dair BM araştırmasının sonucunu beklemeden müdahale hazırlıklarını hızlandırıp askeri operasyon için üs arayışına girerken saldırının en erken Perşembe başlayabileceği ve üç gün süreceği iddia edildi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Başkan Barack Obama’nın emir vermesi halinde ordunun saldırıya hazır olduğunu belirterek “Başkan hangi seçeneği tercih ederse etsin taleplerini yerine getirebilecek şekilde varlıklarımızı düzenledik” derken NBC News’e konuşan Amerikalı yetkililer füze saldırısının en erken Perşembe başlayacağını söyledi. Yetkililere göre 3 günle sınırlı olacak operasyonun amacı Esad rejimine mesaj vermek. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise BM’nin sahada yaptığı araştırmaya itimat etmeyecekleri mesajı verdi: “Rejimin, BM ekibinin girişine yönelik gecikmiş kararı artık güvenilir olmak için çok geç. Obama, dünyanın en iğrenç silahını, dünyanın en kırılgan insanlarına karşı kullananlara yönelik hesap verebilirlik olması gerektiğine inanmaktadır.” Ayrıca Obama’nın ulusal güvenlik ekibinden BM kararı olmadan yapılacak askeri operasyonu yasal açıdan meşrulaştıracak ayrıntılı bir rapor hazırlamasını istediği belirtildi.
Saldırılar için üs aranıyor
Muhtermel bir saldırıda operasyon merkezi olarak üç yer öne çıkıyor: Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Arnavutluk. Tatilini yarıda kesen Britanya Başbakanı David Cameron, yaz tatilindeki parlamentoyu yarın acil toplantıya çağırırken Guardian gazetesi Güney Kıbrıs’taki İngiliz üssü Akrotiri’deki (Ağrotur) hareketliliğe dikkat çekti. Gazeteye göre çok sayıda C-130 kargo uçağı üsse inip yaptı. Yunan basını ise ABD’nin Suriye’ye karşı olası müdahalede Yunanistan’dan taleplerde bulunduğunu ileri sürdü. Kathimerini gazetesine göre ABD, Suriye’ye müdahale halinde savaş gemileri ile uçakların geçişlerine kolaylık sağlanmasının yanı sıra Girit’teki Sudas ve Mora Yarımadası’ndaki Kalamata askeri üslerinin operasyona açılmasını istedi. Geçiş koridorlarının belirlendiğini yazan Kathimerini’ye göre, Atina “Muhtemel askeri operasyonlarda fiilen yer almamakla birlikte NATO’dan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getireceği” cevabını verdi. Yunan Genelkurmayı ise ABD’den talep gelmediğini kaydetti. Britanya, Akrotiri üssü ile birlikte Dikelya deniz üssünü kullanıyor. Arnavutluk medyası ise müdahalede Arnavutluk’un Adriyatik kıyılarındaki üslerinde konuşlu İngiliz uçak gemilerinden füze fırlatılabileceğini yazdı. Arnavutluk’taki üsler 1999’da BM kararı olmadan Kosova’ya yapılan müdahalede kullanılmıştı.
Almanya ve İtalya ise müdahaleye soğuk. Alman Dışişleri sözcüsü “Mevcut operasyonlar nedeniyle ordumuz zaten bir kırılma noktasında” derken İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino “İtalya, BM dışındaki askeri bir oluşumda yer almayacak” ifadelerini kullandı. Irak ABD’ye hava sahasını kullandırmayacağını duyururken operasyon planlamalarına ev sahipliği yapan Ürdün komşuya saldırıya rampa olmayacaklarını kaydetti.
Cameron, Putin’i ikna edemedi
Britanya Başbakanı David Cameron’la görüşen Rus lider Vladimir Putin, operasyon hazırlıkları karşısında ‘acele etmeyin’ uyarısı yaptı. Britanya Başbakanlığı’na göre Putin, saldırıda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına, kullanıldıysa bile bunu hangi tarafın yaptığına dair hiçbir kanıt olmadığının altını çizdi. Cameron muhaliflerin böylesi bir saldırı gerçekleştirme güçlerinin olmadığını savundu. Buna karşın her iki lider de, hazirandaki G8 Zirvesi’nde mutabık kalındığı üzere kimyasal silah kullanıldığı takdirde uluslararası toplumun buna ciddi tepki vermesi konusundaki fikir birliğini korudu.
‘ Türkiye muaf kalamaz’
Suudi Arabistan Prensi Bandar’ın 3 hafta önce Moskova’da Vladimir Putin’e ‘Suriye’ye desteği azaltmaları karşılığında silah satın alma’ teklifi yaptığı 4 saatlik görüşmede Türkiye’den de bahsedildiği ortaya çıktı. Görüşmenin tutanaklarını yayımlayan El Sefir gazetesine göre, birlikte petrol piyasasını kontrol etme, silah satın alma ve Rusya’nın Akdeniz’deki çıkarlarını koruma önerisi karşısında Suriye’ye desteği asla kesilmeyeceğini vurgulayan Putin “Suriye kan gölüne dönerken Türkiye bundan beri kalmaz” dedi. Bandar da “Türkiye’nin bugünkü rolü, Pakistan’ın Afganistan savaşındaki rolüne benziyor” ifadesini kullandı.