Brunson nedeniyle ABD ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin de kopma noktasına geldiği ileri sürüldü.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözaltına alınan Brunson, 9 Aralık 2016’da tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Brunson hakkında ‘35 yıl hapis cezası istenmiş, rahip 25 Temmuz’da sağlık sorunları gerekçesiyle ev hapsine alınmıştı. Brunson geçen cuma tahliye edildikten sonra ertesi gün Trump tarafından Beyaz Saray’da kabul etmişti.
Brunson nedeniyle ABD ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin de kopma noktasına geldiği ileri sürüldü. Amerikan ABC kanalına konuşan yönetimden ve ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer, Trump’ın ağustos sonuna doğru Amerikan diplomatik personelinin Türkiye’den tamamen çıkarılması için bir plan hazırlanmasını talep ettiğini ileri sürdü.
Sputnik’in İngilizce edisyonunu aktardığına göre plan hayata geçseydi, üst düzey diplomatların geri çağrılmasıyla beraber 60 gün içide ABD büyükelçiliği ve tüm diplomatik misyonların kapatılması hedefleniyordu. Kanala konuşan yetkililer, “Bir süreliğine Türkiye ile ilişkilerde kıyamet kopmasından korkuyorduk” derken ilk önce Türk dışişlerine yönelik “Geride hiçbir personel kalmayacak” mesajının verilmesiyle başlanacağını söyledi.
TV kanalı, planın Türk yetkililer ve iş dünyasına yönelik yaptırımları artırmak dahil yarım düzine başka seçeneği kapsadığını da aktardı.
ABD Hazine Bakanlığı, yine geçen ağustos ayında, Brunson’ın gözaltında alınıp tutuklanmasından bakanlıkları sorumlu tutarak, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya karşı yaptırım kararı almıştı. Gül ve Soylu’nun ABD’deki mülkiyetleri bloke edilirken, ABD’li kişi ve kurumların söz konusu bakanlarla iş yapmasına engel getirilmişti.