ABD Konsolosu Specht: Doğudakı kaynakların ve potansiyellerin tanıtılması gerek

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Adana Konsolosu Linda Stuart Specht, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Van'a geldi. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden Specht, "ABD olarak buraların kalkınması için bizde çalışmalar yapmak istiyoruz. Buradaki kaynakların ve potansiyellerin dünyaya tanıtılması gerekir." dedi.

Türkiye'ye Ağustos 2015 de atanan ve ilk ziyaretini Van'a yapan ABD Adana Konsolosu Linda Stuart Specht, çeşitli kurumları ziyaret etmek için şehre geldi. Ziyaret ettiği kurumlardan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO)'yu ziyaret eden Konsolos Specht, Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyeleri Faruk Biner, Diyaeddin Altındal ve Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Esin Akarsu Orunç tarafından ağırlandı.

ABD Adana Konsolosu Linda Stuart Specht, ağustos ayından bu yana ilk ziyaretini Van'a yaptığını belirterek "Van dahil 22 il benim sorumluluğumda. Van'ın bölge için çok önemli bir şehir olduğunu biliyoruz. Dolayısı ile Van ziyaretimde önemli kurumlarla görüşme fırsatı buldum. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurumları ziyaret ederek, Van ile ilgili daha fazla bilgi edineceğim. ABD olarak buraların kalkınması için bizde çalışmalar yapmak istiyoruz. Buradaki kaynakların ve potansiyellerin dünyaya tanıtılması gerekir." ifadelerini kullandı.

Van'ın İran ile 300 kilometre sınırı olduğunu belirten Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva, "Dünyanın uyguladığı ambargodan en fazla etkilenen kent Van'dır. Çünkü İran gibi çok önemli bir pazara erişimimiz engellendi. Dolayısı ile bu durumdan olumsuz etkilendik. Tüm kurallara uymamıza rağmen bizler fakirleştik. Ancak çok önemli bir hayvancılık merkezi, güneş enerjisi potansiyeli ve yer altı kaynakları ile Van önemli bir merkezdir." şeklinde konuştuk.

Yerel ve bölgesel ekonomiyi etkileyen en önemli sorunun çatışmalı süreç olduğunu belirten Takva, "Öncelikle bölgemiz ve ülkemiz de bu çatışmalı sürecin sonlandırılması gerekir. 40 yıldır yaşanan Kürt sorununun bitirilmesi için demokrasiyi daha fazla içselleştirmeli, yeni bir toplumsal sözleşme imzalanmalı ile Anayasaya ihtiyaç var. Bu hedefe ulaşma konusunda başta ABD olmak üzere dost ve ortak ülkelerin sorumlulukla hareket etmesi gerekir. Dünyada olduğu gibi, Türkiye'nin daha fazla demokratikleşmesi gerekir." ifadelerini kullandı. CİHAN
06 Ekim 2015 17:05
DİĞER HABERLER