Adana'da Suriyeli öğrencilerin eğitimleri için yapılan okul, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Okulun açılışında konuşan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anne Richard, Türkiye'nin 2 milyon Suriyeliyi örnek bir şekilde ağırladığını söyledi.
ABD'nin finansal, UNICEF'in teknik desteği, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca yapılan ve 3 milyon liraya mal olan 24 derslikle prefabrik okul, törenle açıldı. 2 bin 100 Suriyeli çocuğun eğitim göreceği okulun açılışına Nüfus, Mülteci ve Göç İşlemlerinden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anne Richard, Başbakan Başdanışmanı ve Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, Vali Mustafa Büyük, UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, ABD Ankara Büyükelçisi John Bass ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ile çok sayıda Suriyeli vatandaş ile çocuklar katıldı.
Törende söz alan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anne Richard, geçen günlerde cesedi plaja vuran Aylan bebek ile ilgili konuşmasına başladı. Plaja vuran boğulmuş Suriyeli çocuğun trajik görüntüsünün herkesi etkilediğinin altını çizen Richard, yüz binlerce Suriyeli mülteciyi kabul etmeyle ilgili tartışmaların Avrupa Birliği'ni sarstığını ifade etti. Türkiye'nin ise 2 milyon Suriyeli göçmeni herkese örnek bir şekilde ağırladığına vurgu yapan Richard, "Bunu doğru ve yerinde, tüm ülkelere örnek olacak içten bir cömertlikle yapıyor. Çocukların eğitimi için de kendini adadı ama hala Türkiye'deki birçok Suriyeli çocuk okula gidemiyor. Ama bugün bunun gibi okullar açmak tam da yapmamız gereken şey." ifadelerini kullandı. Yapılan okulda 2 bin 100 Suriyeli çocuğun standart bir müfredatı takip edip, Türkçe öğrenerek yaşıtlarıyla iletişim kurabileceğini anlatan Richard, "Suriye krizinin başından beri Türkiye'ye 325 milyon dolar destek verdik. Burası, bizim finansmanımızla inşa edilen, UNICEF'in Türkiye'deki 13 okulundan biri. Ama hala çok büyük sorunlar var. Türkiye'de 400 bin Suriyeli mülteci çocuk hala okula gitmiyor. Tüm bölgedeki 4 milyon Suriyeli mülteciden yarısı çocuk ve çoğunluğu okula gitmiyor." dedi.
Başbakan Başdanışmanı ve Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş de, Türkiye'nin 2011'de başlayan krizin ilk gününden itibaren Suriye'deki zulümden kaçanlara kapılarını açtığını ifade etti. Bu okul gibi yapılan çalışmalara verilen destek önemli olduğunu ama ihtiyacın çok büyük olduğunu hatırlatan Yetiş, şunları kaydetti: "Türkiye'de 2 milyon 200 bin sığınmacı var. Bunun 250 bini kamplarda kalıyor. Bu kamplar için günlük harcamamız 2 milyon 750 bin lira. Yani buralara harcadığımız paralarla her gün bir okul yaptırabiliriz. Türkiye'nin üzerindeki yükün ağırlığı görülüyor. Biz büyük sorumlulukla adımlar atıyoruz."
UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ise eğitimin Suriyeli çocukların bir kuşağın yok olup gitmesini önleme açısından yapılabilecek en kritik müdahalelerden biri olduğunu vurguladı. Türkiye'nin ve ortakların kayda değer çalışmalarına rağmen her 3 Suriyeli çocuktan 2'sinin okula gidemediğinin altını çizen Duamelle, "ABD hükümetinin UNICEF için verdiği bu desteğe minnettarız. Böylelikle, daha fazla Suriyeli çocuğa eğitime erişim imkanı sağlamış olacağız." diye konuştu.
Törende okulun açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol tarafından sınıflar gezilerek öğrencilere çanta ve kırtasiye malzemesi hediye edildi.
CİHAN