ABD'li yetkililer, Türk işadamlarını yatırım için ABD'ye davet etti

NEW YORK (CİHAN)- Turkic-Amerikan Birliği'nin (TAA) 5. Kurultayı kapsamında düzenlenen düzenlenen toplantıda ABD'li yetkililer, Türk işadamlarını ülkelerinde yatırım yapmaya davet etti.

TAA 5. Kurultayı kapsamında Turkic Amerikan Ticaret Odası (TACC) tarafından "İşadamları Buluşma Kahvaltısı" toplantısı düzenlendi. Toplantı, Beyaz Saray ile Kongre arasında bulunan Ronald Reagan Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Birçok davetlinin katıldığı kahvaltılı toplantıda ABD Ticaret Bakanlığı bünyesinde yabancı yatırımcılara iletişim ağı sağlamak ve rehberlik hizmeti verme gibi görevleri bulunan SelectUSA Yönetim Kurulu Başkanı Vinai Thummalapally da yer aldı. Thummalapally, TACC'ın dünyanın farklı ülkelerinden birçok işadamını aynı organizasyonda buluşturmasına övgülerde bulundu. "Bugün burada dünyanın birçok farklı ülkesinden gelmiş işadamlarına ABD'ye hoşgeldiniz diyor, yatırım ile ilgili her türlü sorununuzda sizlere hizmet verdiğimizi bilmenizi isterim" diyen Thummalapally, Amerika'da yapılan üretimin en fazla ülke içinde tüketildiğine işaret etti.

Amerika'da 325 milyon insanın müşteri olduğunu ve bunun ekonomik büyüklüğünün anlaşılması için önemli bir rakam olduğunu kaydeden emekli Büyükelçi Thummalapally, buna Meksika ile Kanada'nın da eklendiği zaman rakamın yarım milyarı bulduğunu söyledi. ABD'nin dış yatırım açısından en güvenli pazarlardan birisi olduğuna dikkat çeken Thummalapally, "Amerikaya yatırım yapmak ve burada üretmek demek, yine ürünün burada tüketilmesi demektir." diye konuştu.

Bir ülkeye yatırım yapmada ekonomik büyüklüğü kadar çapının da önem arz ettiğine işaret eden Thummalapally, "İşte bu iki imkanı da birlikte sizlere ABD ekonomisi sunuyor" ifadelerini kullandı.

NEDEN ABD'YE YATIRIM YAPILIR?

Amerika'ya yatırım yapmanın avantajlarını kısaca özetleyen Thummalapally, bunların başında da enerji fiyatlarının çok düşük olmasını gösterdi. ABD'de iş gücünün çok üretken olduğunu savunan Thummalapally, "Dünyanın tüm diğer ülkeleri ile kıyas edildiğinde en üretken iş gücünün Amerika'da olduğunu görürsünüz." dedi.

Amerikan kültürünün yeniliğe, farklılığa, girişimci ruha ve yeni gelişmelere açık olduğunu dile getiren emekli Büyükelçi Thummalapally, dünya genelinde AR-GE harcamalarının yüzde 30'unun bu ülkede yapılmasını da ABD kültürünün dünyaya açık olmasının göstergesi olarak tanımladı. Dünya'da en fazla bilimsel araştırma yapan 25 üniversitenin 18'inin ABD'de olduğunu belirten Thummalapally, yine Amerika'nın, patent sahiplerinin haklarını çok sıkı bir şekilde koruduğunu ifade etti.

Başında olduğu kurumun, yatırımcılara danışmanlıktan vergiye, göçmenlik konularından vizeye kadar ihtiyaç duyabilecekleri her alanda hizmet ve iletişim ağı sağladıklarını kaydeden Thummalapally, Türk işadamlarını ABD'ye yatırıma davet etti.

NY MİLLETVEKİLİ: TÜRK'LER BENİ ÇOK ÇALIŞTIRIYOR

İşadamları ile buluşma kahvaltısının açılış konuşmasını Milletvekili Paul D. Tonko yaptı. Türkiye'nin ABD ile müttefikliğinin güçlendirilmesi için ekonomik işbirliğinin de arttırılması gerektiğini belirten Tonko, TACC ve TAA'nın düzenlemiş olduğu etkinliklerin bu bağlamda çok önem arz ettiğini vurguladı. Kendisinin New York milletvekili olduğunu ve eyaletlerinde bulunan Türk Kültür Merkezi ile sürekli olarak temas halinde olduğunu kaydeden Tonko, "Türk-Amerikan Kültür Merkezi beni hep çalıştırıyor. Kültür Merkezi yalnızca Türk kültürünü, insanını tanıtmakla kalmıyor; içinde bulunduğu toplumun sorunlarına, sıkıntılarının giderilmesine de yardımcı oluyor. Sandy kasırgasından sonra yaptıkları yardım çalışmaları takdirlik" diye övgüde bulundu.

Türkiye ile ABD arasındaki müttefikliğin 1952 yılına dayandığını hatırlatan Paul Tonko, "Sizler Amerika'ya kültürünüzü, değerinizi taşımakla iki millet arasındaki mevcut ilişkinin kültürel yönden olduğu gibi, ekonomik ortaklıktan dinler arası diyaloga kadar hemen her alanda yeni kapıların aralanmasına yol açtınız. Bu yenilikler ise her iki millet için de yeni fırsatların, imkanların yolunu açtı" diye konuştu.

"İyi bir şeyler yapabilmenin birinci koşulu, iletişim kanallarının açık olmasıdır"diyen Milletvekili Tonko, TAA ile TACC'ın yapmış olduğu etkinliğin de iletişim kanallarının açık ve işlevsel tutmak olarak niteledi.

Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, TUSKON'un, ABD-Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin arttırılmasını arzu ettiğini kaydetti. İki ülke arasındaki ticari ilişkinin toplamının 19 milyar dolara yakın olduğuna işaret eden Ciğer, "Bu rakamın çok daha büyük olması gerekiyor. Bu ilişkilerin arttırılması için ticaretin önünde bulunan bazı kısıtlamaları Kongre'nin gidermesi gerekli. Bunlar giderilirse iki ülke arasındaki ticaret hacmi de çok artacaktır." şeklinde konuştu.

ABD-Türkiye arasında ilişkilerin geliştirilmesinde kilit öneme haiz bir değerin de demokrasi olduğunun altını çizen Ahmet Ciğer, Türkiye'de son zamanlarda yaşanılan hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü alanlarındaki baskıların daha çok otoriter bir yönetime doğru gidişatın göstergesi olarak görüldüğüne dikkat çekti.

Konuşmaların ardından düzenlenen panel ile ABD'de yatırım yapacak iş adamlarına daha geniş kapsamlı bilgiler verildi. Panelin moderatörlüğünü SelectUSA kurumunun üst düzey yöneticilerinden Rebecca Moudry yaparken, ITS şirketinin müdürü Nils Cousin, Edelman DC şirketinin yönetim kurulu yardımcısı Chris Hayes, ABD Tarım Bakanlığı Co-op Kalkınma Direktörü Dr. John Wells ile Steptoe ve Johnson LLP şirketi ortağı Lynda Zengerle katıldı. Alanında uzman isimler, işadamlarına yatırımda karşılaşabilecekleri sıkıntılar ie çözüm yollarını içeren konuşmalar yaptı. CİHAN
18 Mart 2015 23:08
DİĞER HABERLER