ABD Savunma Bakanı: Nükleer pala şakırdatan Rusya bedelini öder

Yarın Brüksel'de düzenlenecek olan NATO Güvenlik Konferansı öncesi Almanya'yı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, "Rusya'yla ne soğuk, ne de sıcak savaş istiyoruz. Ama gerekirse ağır silahları sınıra yerleştiririz." uyarısında bulundu.

Doğu Ukrayna krizi ABD ile Rusya arasındaki gerilimleri artırırken, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, yarın Brüksel'de yapılacak olan NATO Güvenlik Konferansı öncesi Almanya'ya gelerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'nükleer pala şakırdatmayı bırak' şeklindeki eleştirisini sürdürdü. Putin'in silah deposundaki nükleer füzeleri artırma yönündeki tehditlerine sert tepki gösteren Carter, "Rusya'yla ne bir soğuk savaş, hele ki ne de bir sıcak savaş yapmak istiyoruz." ama Rusya'yla sınırı olan Doğu Avrupa ülkelerine 'gerekirse ağır silahların yığılabileceği' restini de çekti.

Berlin'de Almanya Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen tarafından askeri törenle karşılanan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, basına kapalı olarak ikili görüşmelerde bulundu. Von der Leyen-Carter ikilisi daha sonra ise Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki Münster şehrinde konuşlandırılan Almanya-Hollanda ortak askeri birliklerini ziyaret etti. Ukrayna krizinde arabulucu Almanya'ya yapılan ziyaret Avrupa Birliği üyesi ülkelerle NATO ülkeleri tarafından dikkatle takip edilirken, Carter'in Rusya'ya karşı bir 'yıldırma (gözdağı) konsepti' önermesi ise gündeme damgasını vurdu. Buna göre, Rusya tehdidine karşı NATO üyesi Doğu Avrupa ülkelerinde hızlı müdahale birlikleri oluşturularak bölgeye konuşlandırılacak. Nükleer silahları gündeme getiren Rusya'ya misilleme olarak ise yine aynı ülkelere ağır silahlar da yerleştirilecek.

"NATO'YA ÇAĞRI YAPTI: BİRLİKTE HAREKET ŞART"

Berlin'de yaptığı açıklamada, NATO müttefiklerine çağrıda bulunan Ashton Carter, "Yeni tehditlere karşı birlikte hareket etmeliyiz." dedi. Soğuk Savaş dönemine geri dönülmesini istemediklerinin de altını çizen ABD Savunma Bakanı, Rusya'nın tehditlerine yönelik "reaksiyonlarının Soğuk Savaş istedikleri şeklinde algılanmamasını" istedi. Vladimir Putin'in nükleer silah açıklaması sonrası NATO askeri birlikleri doğu Avrupa topraklarında 14 bin askerin katılımı ile geniş bir tatbikat düzenlemişti.

Doğu Avrupa'ya NATO kapsamında ağır silahların yerleştirilmesi planlarını yalanlamayan Carter, "bunun tatbikat amaçlı olduğunu" iddia ederek mevcut savaş konseptiyle ilgili "şu an sadece plan aşamasında olduklarını" sözlerine ekledi. Rusya'ya gözdağı vermeyi hedefleyen plan kapsamında Rusya'nın Avrupa sınırına yaklaşık 5 bin askerin konuşlandırılması düşünülüyor. Almanya Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in de Avrupa'nın doğu sınırlarına asker ve ağır silahların kaydırılmasını öngören askeri planı desteklediği biliniyor.

ABD'NİN ALMANYA'DA NÜKLER SİLAH DEPOSU VAR

Rusya'ya AB tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlardan da bahseden ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, bu ülkeye yapılan yaptırımların devam etmesi gerektiğini söyleyerek "Bu şekilde Rusya'nın saldırgan tutumunun ücreti de artacaktır." dedi.

Carter'in sert çıkışları sonrası ABD'nin Almanya'nın Rheinland-Pfalz Eyaleti'nin Büchel şehrinde bulunan tek atom silah deposunun akıbetinin ise ne olacağı sorusu da gündemde tartışmaya açıldı.

Başbakan Angela Merkel geçmişte yaptığı bir açıklamada ilgili silah deposunun kapatılacağının sinyallerini vermişti. Doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı silahlı güçlere destek veren Rusya'nın Avrupa'yı tehdit eden açıklamaları ile nükleer silahların kullanımı tartışmaları da bir kez daha gündeme geldi. Merkel'in bu konuda nasıl bir tavır takınacağı ise merakla bekleniyor. CİHAN
22 Haziran 2015 17:23
DİĞER HABERLER