Filistin'in BM'de 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü kazanmasına sadece ABD ve İsrail tepki gösterdi.
ABD Dışişleri Bakanı Clinton: "Talihsiz ve amaca zarar verici"
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Filistin'in BM'de 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü kazanmasının,
İsrail ile Filistinliler arasında "barışa yönelik yolda daha fazla engeller yarattığını" söyledi.
Washington'daki bir konferansta konuşan Clinton, Filistin'in BM'de 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü kazanması
kararını "talihsiz ve amaca zarar verici" olarak nitelendirdi.
Clinton, "Filistin ve İsrailliler hak ettikleri barışı sadece taraflar arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla başarabilirler: Egemen, kendi ayakları üzerinde durabilen ve bağımsız bir Filistin'in, Yahudi ve demokratik bir İsrail ile barış ve güvenlik içinde yan yana yaşadığı, iki halk için iki devlet" dedi.
ABD'den şok tehdit!
Cumhuriyetçi Parti'den Lindsey Graham ve John Barrasso ile Demokrat Parti'den Chuck Schumer ve Bob Menendez,
Filistin'in yeni statüsünü İsrail'e karşı kullanması durumunda ABD'nin mali yardımının kesilmesi ve Washington'daki temsilciliğin kapatılması için Senato'ya öneri sunacaklarını açıkladı.
Bir tepki de İsrail'den
Mahmut Abbas'ın Birlemiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya İsrail'den ilk tepkiler geldi. Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Tüm dünya,
İsrail vatandaşlarına ve İsrail Savunma Kuvvetleri'ne karşı yalan propaganda, iftira ve zehirle dolu konuşmayı izledi. Barış isteyen biri böyle bir şekilde konuşmamalı" denildi.
Oylamanın sonucunun açıklanmasının ardından gelen ikinci açıklamada ise,
"Bu anlamsız karar, hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun çok açık bir şekilde belirttiği gibi İsrail vatandaşlarının güvenliği garanti altına alınmadıkça Filistin devleti kurulmayacak. İran terörizminin Gazze ve Lübnan'daki gibi, Judea ve Samarya'da olmasına izin vermeyecek. Barış görüşmeleri Birleşmiş Milletler'in tek taraflı kararıyla değil Kudüs ve Ramallah arasında doğrudan ve ön koşulsuz görüşmelerle olmalıdır. Filistin, İsrail'le olan anlaşmaları ihlal etti ve İsrail de buna göre hareket edecektir" ifadelerine yer verildi.
Lieberman: "Abbas, barış yapmakla kesinlikle ilgilenmediğini kanıtladı"
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "barış yapmakla kesinlikle ilgilenmediğini kanıtladığını" savundu. Lieberman, İsrail devlet radyosuna verdiği demeçte, Abbas'ın, Filistin'in 'gözlemci üye' statüsü başvurusunun oylandığı BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasıyla ilgili, "Ebu Mazen (Mahmud Abbas) barış yapmakla ilgilenmediğini bir kez daha kanıtladı" dedi.
İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon da radyoya yaptığı açıklamada, İsrail'in artık çıkarlarına göre hareket edeceğini ifade etti. Ayalon, uluslararası toplumun bir kez daha sorumsuzluğunu kanıtladığını ileri sürdü.
İsrail BM Genel Kurulu'nda yalnız kaldı
İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ron Prosor, Filistin'in üye olmayan gözlemci devlet statüsü oylaması öncesi yaptığı konuşmada sık sık İsrail'in güvenliğine vurgu yaptı.
Prosor'un konuşması sonrası üye ülkeler sessiz kalırken, sivil katılımcıların bulunduğu Genel Kurul balkonundan bazı alkış sesleri duyuldu.
"İsrail kendini savunmaktan asla kaçınmayacak bir millettir" diyen Büyükelçi Ron Prosor, "35 yıl önce Enver Sedat İsrail'i ziyaret etti ve barış istedi. İsrail O'nun barış isteğine cevap verdi. Biz barıştan yana bir ülkeyiz. Mısır ve Ürdün ile yaptığımız gibi" ifadeleri ile İsrail'in barıştan kaçmadığını savundu.
Prosor, "BM'nin bu kararı İsrail'in güvenliğini tehlikeye atmaktadır ve süreci geriye götürmektir" dedi ve Filistin tarafını Yahudi tarihini silmek istemekle suçladı. İsrail Temsilcisi Prosor, bugün alınacak kararın fiiliyatta yaşanan durumu değiştirmeyeceğini ileri sürdü.
Filistin tarafının terör organizasyonlarında bulunduğunu iddia eden İsrail temsilcisi, İran'ın desteği ile geliştirilen 1300 roketin son bir ayda İsrail şehirlerine atıldığını öne sürdü.
Prosor şöyle devam etti: "İki toplum için iki ülke sözünü sayın Abbas'tan hiç duymadım. Çünkü Filistin İsrail'i hiç tanımadı. Sayın Abbas'a sormak istiyorum. Sizden bugün böyle bir cümle duymadım. Daha önce de duymamıştım."
İsrail'in BM Temsilcisi son olarak Genel Kurul'a sunulan tasarıyı, "Bu karar İsrail güvenliği hakkında hiç bir şey içermiyor" diyerek eleştirdi.