ABD ve Rusya arasındaki gerilim, Kazakistan'da piyasaları tedirgin ediyor

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz sonrası ABD ve AB ülkeleri tarafından Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar, Kazakistan ekonomisini de tedirgin ediyor. 2015 yılında Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımların devam etmesi durumunda, Kazakistan ekonomisinin de zarar göreceği belirtiliyor. Kazakistan Merkez Bankası, 2015 yılında ülkede sosyal ve ekonomik istikrarı sağlamak için dış faktörlerin etkisinin azaltılması ve hafifletilmesi için uygulanacak program ile olası riskleri asgari seviyede tutmayı amaçlıyor.
Kazakistan başta olmak üzere bölge ülkelerinin tamamının Rusya'daki olayları yakından takip ettiğini ifade eden ekonomistler, olayların nasıl sonlanacağının belirsizliğinin piyasaları tedirgin ettiği konusunun altını çiziyorlar.

RUSYA'DA NELER OLUYOR?

Uzmanlar, yaşanan bütün bu sorunların ana ekseninde bulunan ülke Rusya'da neler oluyor? sorusuna cevap ararken ABD-AB ve Rusya arasında soğuk ekonomik bir savaşın şiddetli şekilde yaşandığını ve bu yaşanan soğuk ekonomik savaş da uluslararası piyasaların adeta bahis oynayarak bir takım adımlar attığını ifade ediyor. Uzmanlar Batı'nın asıl amacının Rusya'da Putin rejimini devirmek olduğu kanısında. Rusya'nın yaptırımlar karşısında direndiğinin hatta siyasi olarak bir takım kazanımlar dahi elde ettiğini savunan uzmanlar, ekonomik olarak ise ciddi zararlar gördüğünü ve 2015 yılında ülkenin sadece rublede yaşanan devalüasyon ile mücadele etmeyeceğinin altını çiziyor.

2015 yılında Rus ekonomisin daha da kötüye gideceğini öngören ekonomistler, Putin'in siyasi alanda da bir takım adımlar atabileceğini ülkenin ekonomik kurmaylarında bir takım değişiklikler yapacağını düşünüyor. Öte yandan Rusya'da bütün bunlar yaşanırken Kazakistan'ın ise aldığı bir takım önleyici tedbirlerin yanı sıra "bekle gör" politikası izlemekten başka çaresinin olmadığı belirtiliyor.

TENGE'NİN DEĞERİ KORUNMAYA ÇALIŞILIYOR

Uluslararası piyasalarda ve Rusya'da yaşanan bütün bu olumsuzluklara rağmen Kazakistan ekonomisi tengedeki istikrarı koruma konusunda kararlı. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, yaşanacak olası bir krize karşı ülkenin hazır olduğunu ve gerekli tedbirleri alındığını belirtti. Halk ise yakın zamanda devalüasyon olacağını düşünüyor. Devalüasyon için herhangi bir neden olmadığını ifade eden uzmanlar, bu tür söylentilerin yerli ve yabancı yatırımcıları da olumsuz etkiledikleri uyarısında bulunuyor.

Öte yandan Kazakistan Merkez Bankası, 2015 yılı için yüzde 4-5 reel büyümeyi hedeflerken; küçük ve orta ölçekli işletmeler ve bankacılık sektörünün rehabilitasyonu için ek imtiyazlı kredi üzerinde durulacağı kaydedildi. Açıklanan yeni yol haritasında ekonomide daha yapısal reformlar üzerinde durulurken; ulaşım, enerji, sanayi ve sosyal altyapı işletmelerinin geliştirilmesi yoluyla ekonominin yapısının iyileştirilmesi gelecekteki sürdürülebilir büyüme için temel teşkil edecek.
Ülke ekonomisinin öncelikli sektörlerde imalat sanayinin gelişmesine yönelik ikinci beş yıllık sanayi ve yenilikçi kalkınma projeleri üzerinde durulacağının altı çizilen yeni ekonomik yol haritasında dolar-kredi borç yükünü azaltmak ve KOBİ'lerin ticari faaliyetlerini arttırmak için uluslararası finans kuruluşlarından kredi almaya devam edileceği ifade edildi.

Tespit edilmiş petrol rezervleriyle dünya sıralamasında ilk 15 ülke arasında bulunan Kazakistan'ın, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, 30 milyar varil petrolle dünya petrolünün yüzde 2'sine sahip olduğu ifade edilirken, ülkede GSYİH 217 milyar dolara; kişi başı milli geliri ise 12 bin 800 dolara ulaşmış durumda.
CİHAN
03 Şubat 2015 15:51
DİĞER HABERLER