Hartmann, savaş suçlusu olarak aranan Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'in yakalanmasını Rusya ve ABD'nin engellediğini ileri sürdü.
Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçlarına bakmak için kurulan uluslararası mahkemenin eski sözcüsü Florence Hartmann, savaş suçlusu olarak aranan Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'in yakalanmasını Rusya ve ABD'nin engellediğini ileri sürdü.
Bayan Hartmann piyasaya yeni çıkan "Barış ve Cezalandırma" adlı kitabında, ABD, İngiltere ve Almanya'nın da zamanın Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ı Karaciç'in yakalanması konusunun peşini bırakmaya ikna ettiğini iddia etti.
Florence Hartmann'ın kitabına göre, zamanın ABD Başkanı Bill Clinton, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Almanya Başbakanı Helmut Kohl ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 1997 Mayısında Paris'te Elysee Sarayı'nın bahçesinde bir araya geldiler. Chirac'ın iki Fransız pilotun uçakları Sırplarca düşürülüp esir alınmalarının "intikamını almak" istediğini belirten Hartmann, "Clinton'ın, Karaciç'i yakalama operasyonunun Ruslara haber vermeden yapılamayacağını söylediğini" yazdı. Kitaba göre, toplantıda Chirac'ın operasyon isteğine, Moskova'nın Karaciç'in yakalanmasına kesinlikle karşı olduğu ve operasyonu kendisine derhal haber vereceği gerekçesiyle karşı çıkıldı. Clinton ısrar etti, Blair de onu destekledi. Chirac sonunda işin peşini bıraktı.
Savaş sırasında Bosnalı Sırpların lideri olan Karaciç 11 yıldır kaçak durumda.
Hartmann'ın kitabında ayrıca Chirac'ın mahkeme savcısı Carla del Ponte'ye, "Karaciç Rusya'nın karşı çıkması nedeniyle yakalanmadı" dediği belirtildi.
Kitaba göre, Chirac, "Boris Yeltsin bana Karaciç'in (eski Yugoslavya Cumhurbaşkanı Slobadan) Miloşeviç hakkında çok şey bildiğini, eğer gerekirse onu Bosna'dan çıkarmak için bir uçak gönderebileceğini, ama Karaciç'in yakalanmasına asla izin vermeyeceğini söyledi" dedi.
Bosna-Hersek Kasım 1997'de NATO'nun gözetiminde savaş sonrası ilk seçimlerini yapmaya hazırlanırken, Karaciç "beladan uzak tutulmak için" bir Rus uçağı ile birkaç ay kalacağı Beyaz Rusya'ya kaçırılmıştı.
-HERKES BİRBİRİNİ SUÇLUYOR-
Kitapta batılı liderlerin Karaciç'in yakalanmamasından dolayı birbirlerini suçladığı anlatılıyor.
2000'de Chirac, del Ponte'ye, ABD'nin Karaciç'in Bosna'da tutuklanmasını engellediğini, bunun da ABD ile Karaciç arasında, Karaciç'i yakalamamak için gizli bir anlaşma olduğu inancını kuvvetlendirdiğini söyledi.
Ancak eski Nato Komutanı Wesley Clark, del Ponte'ye iki Fransız pilotu kurtarma karşılığında Karaciç ve savaş zamanındaki Bosnalı Sırpların komutanı Ratko Mladiç'in yakalanmaması için gizli anlaşma yapanın Fransa olduğunu belirtti.
Yine kitaba göre, 2004 yılında del Ponte Karaciç'in Bosna'da yakalanmak üzere olduğunu ve Sırbistan'ın Fransa'dan Karaciç'in Lahey'e transferinin hazırlıklarını yapmasını istediğini öğrendi.
Amerikan yetkililerinin bunun üzerine operasyonu durdurmaları için Sırplara müdahale ettiği, bilginin Bosna'daki NATO güçlerinin komutanına iletildiği, birkaç saat sonra Karaciç'in bulunduğu bölgenin üzerinde bir helikopterin uçtuğu ve böylece Karaciç'in uyarıldığı ileri sürüldü.
Mahkeme savcısı del Ponte, Mladiç'in Sırbistan'da saklandığını, Karaciç'in ise Bosna ya da Karadağ'da olabileceğini, ama uzun süredir tamamen gözden kaybolduğunu söylüyor.
AA