ABD'de nükleer patlamanın eşiğinden döndü

ABD'de nükleer patlamanın eşiğinden döndü
Ülkenin büyük bir nükleer felaketin eşiğinden döndüğü ortaya çıktı

İngiliz The Guardian gazetesinin yayınladığı gizli bir belge, 1961 yılında Amerikan Hava Kuvvetleri'nin Kuzey Carolina eyaleti üzerinde güçlü bir atom bombasını yanlışlıkla patlatmaya çok yaklaştığını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. 

Konuyla ilgili gizli belge, bir kitap hazırlığında bulunan Amerikalı araştırmacı gazeteci Eric Schlosser'ın 'bilgiye erişim özgürlüğü yasası' kapsamındaki çalışmalarıyla ortaya çıktı. Buna göre 23 Ocak 1961'de, Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait bir B-52 bombardıman uçağı, Kuzey Carolina eyaletinin Goldsboro şehri civarında iki Mark 39 hidrojen bombasını kazayla aşağı bıraktı. 

Bombalardan biri gerçek savaş şartlarında kullanılmak üzere tasarlanmış bir nükleer silahtı. Paraşütü açıldı. Tetikleyici mekanizmaları patlamaya kilitlendi. Ancak son anda sadece bir tane düşük voltajlı şalter, milyonlarca insanın hayatını karartacak bir katliamın önüne geçti. 

Her bir bombanın gücü 4 megatondu. (Bu yaklaşık 4 milyon ton TNT patlayıcının gücüyle eş değer). 1945'te Hiroshima'da patlatılan atom bombasından 260 kat daha güçlü olan bu silah, patlasaydı Washington, Baltimore, Philadelphia ve New York'taki milyonlarca insanın hayatını karartacak, belki de ABD ve dünya tarihini değiştirecek bir yıkım getirecekti.  

Gizli belge, gazeteci Schlosser'ın nükleer silahlanma yarışını konu aldığı 'Command and Control' kitabı sayesinde açığa çıktı. Bilgiye erişim özgürlüğü yasasını kullanan Schlosser, sadece 1950 - 1968 yılları arasında 1250 nükleer silahın karıştığı 700 ciddi kaza ile ilgili verilere ulaştı. The Guardian'a konuşan Amerikalı gazeteci, "ABD hükümeti sürekli olarak Amerikan halkının nükleer silah politikasıyla alakalı sorular sormasını engellemeye çalışıyor. Bu silahların asla kaza eseri infilak etmeyeceği bize söylenirdi. Ancak bir tanesi az kalsın patlayacaktı" dedi.

CİHAN

21 Eylül 2013 15:59
DİĞER HABERLER