ABD'den flaş Suriye kararı

ABD'den flaş Suriye kararı
NY Times: Obama Yönetimi Suriye'de eğit donat programından çekildi.

Amerikan New York Times gazetesi, Obama yönetiminin Suriyeli muhaliflerin Esed yönetimine karşı mücadelede eğitilmesi ve silahlandırılmasını kapsayan eğit-donat programına son verdiğini duyurdu.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Savunma Bakanlığı yetkilisi gazeteye 500 milyon dolar bütçeli programın sona erdiğini ve resmi açıklamanın Savunma Bakanı Ash Carter’ın Londra ziyaretinden sonra yarın (Cuma) yapılmasının beklendiğini ifade etti.

Yetkili bundan böyle programın yürütüldüğü Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yetiştirilmek üzere yeni Suriyeli muhalif alınmayacağını ancak Türkiye’de çoğunluğu muhaliflerin lider kadrosundan oluşan küçük bir grup için eğitim merkezi kurulacağını söyledi.

OBAMA STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİNİ DESTEKLİYOR

Haberde birkaç Amerikalı yetkiliye göre Başkan Obama’nın üst düzey ulusal güvenlik ve dış politika danışmanlarıyla geçtiğimiz hafta yaptığı görüşmelerde Suriye’de stratejinin değişitirilmesini desteklediği aktarıldı.

Bir başka üst düzey yetkili, Eğit-Donat programının sona ermesini, “Binlerce askerin eğitilmesi doğru model değildi ve bunun açıkça görüldüğünü düşünüyorum.” şeklinde değerlendirdi. Yetkililer programın muhaliflerin eğitilmesine şartların gerektirmesi halinde tekrar başlanması seçeneğiyle askıya alınacağına dikkati çekti.

Eğit-Donat programı kapsamında şu anda yaklaşık 150 muhalif askere eğitim veriliyor. Bununla birlikte Pentagon, Türkiye ve Ürdün’deki merkezlerde eğitim gören muhaliflerin Suriye’ye geçişine şu an için ara verdi.

Geçtiğimiz Aralık ayında resmi olarak başlatılan programda bu yıl 5 bin 400 muhalifin eğitilmesi planlanıyordu. Ancak programda eğitilen Suriyeli muhaliflerin sayısı rakamın çok gerisinde kaldı. ABD Merkez Kuvvet Komutanlığı'nın başındaki General Lloyd Austin, Eylül'de yaptığı açıklamada, Eğit-Donat programını tamamladıktan sonra Suriye’de savaşmaya giden muhalif sayısının “4 veya 5” olduğunu açıklamıştı.

ABD Savunma Bakanı: Obama ‘eğit-donat’ programını tekrar gözden geçirecek

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Başkan Barack Obama’nın, Suriyeli muhalifleri eğitip silahlandırarak çatışma bölgesine gönderilmesine ilişkin programla ilgili günün ilerleyen saatlerinde açıklama yapacağını duyurdu.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Suriye kriziyle ilgili görüşmek üzere İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon’la başkent Londra’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından İngiliz mevkidaşıyla basın toplantısı düzenleyen Amerikalı bakan, Obama’nın ‘kısa bir süre’ içerisinde Suriyeli muhaliflere yönelik bir ok tartışmaya neden olan ‘eğit-donat’ programıyla ilgili açıklama yapacağını söyledi. Carter, “Kısa bir süre içerisinde Obama’dan onayladığı programı nasıl hayata geçireceğimize dair bir şeyler duyacaksınız.” şeklinde konuştu.

ABD Savunma Bakanı Carter, “Kuzey Suriye tarafında Kürtlerle yaptığımız çalışma sahada olan grupların motivasyonu ve becerileri için başarı sağlayabilecekleri etkili bir yaklaşımdır.” dedi. IŞİD’le mücadele edilmesi için yeni uygulanacak programın, daha önceden Suriye’deki Kürt güçlere yardım edildiği gibi Suriyeli muhalifleri de etkin hale getirileceğini belirten Carter, Başkan Obama’nın bu stratejiyi esas alan bir programı hayata geçireceğini söyledi.

“EĞİT-DONAT PROGRAMI DEVAM EDECEK”


Basın toplantısının ardından ABD Savunma Bakanı Ash Carter’ın heyetinden bir yetkili, bu sabah New York Times gazetesinde iddia edilen ‘eğit-donat’ programının sona erdirilmediğini ve devam edeceğini söyledi. ABD'li yetkilinin resmi bir ayrıntı vermediği öğrenildi.

09 Ekim 2015 14:54
DİĞER HABERLER