ABD’nin, Suriye’ye askeri müdahale durumunda Yunanistan’dan müttefik kuvvetlere kolaylık ve katkı sağlaması talebinde bulunduğu bildirildi. Yunan medyasına yansıyan haberlerde, ABD’nin, Yunanistan Savunma Bakanlığından müdahale anında Suda ve Kalamata’daki askeri üsleri ile deniz ve hava sahasını kullanma talebinde bulunduğu belirtilirken, Atina’nın, transatlantik anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerine sonuna kadar yerine getirmeye hazır olduğunu ancak askeri operasyonlarda fiilen yer almayacağını bildirdiği kaydedildi.
Yunanistan Genelkurmay Başkanlığının operasyon merkezine ulaşan bilgilere göre, bölgede müttefik kuvvetlere ait çok sayıda geminin toplandığı, bunun da operasyonla ilgili kararın alındığı şeklinde değerlendirildiği ifade edilen haberlerde, Yunanistan’ın, sadece çatışmaların genel bir hal alması durumunda silahlı kuvvetlerini bölgedeki Yunanlıların uzaklaştırılması için harekete geçirebileceğinin bildirildiği kaydedildi.
OPERASYON BİRKAÇ GÜN İÇİNDE
Reuters'in haberine göre Batılı güçlerin Suriye muhalefetine ülkede "birkaç gün içinde" bir operasyon düzenlenmesini bekleyebileceklerini ifade etti. Muhaliflerse ABD'ye vurulması istenen stratejik hedefler listesi sundu.
Suriyeli muhaliflerle Batılı ülkelerin temsilcileri arasındaki görüşmelere katılan kaynaklar, Reuters'a yaptıkları açıklamada Batılıların Suriyeli muhalifleri birkaç gün içinde Suriye'de bazı hedeflerin vurulacağı konusunda bilgilendirdiğini söyledi. Kaynaklar operasyonun hedefinin Suriye'de bir kez daha kimyasal silah kullanımını caydırmak olduğunu söyledi. Karşılığında muhaliflerin Batılı ülkelere bir hedefler listesi sunduğu bildirildi.
SURİYE'DE VURULMASI MUHTEMEL ÖNEMLİ ASKERİ ÜSLER
1- El Sin Askeri Hava Alanı: Şam'ın kırsalında bulunan havalanı Suriye'nin en büyük askeri havaalanı konumunda. Esed'in hava savunmasının bel kemiklerinden birini oluşturuyor.
2-Dmeyr Askeri Hava Alanı : Şam'ın 42 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor. Dmeyr, Suriye'nin en büyük ikinci havaalanı olarak biliniyor. 50 adet gizli hangarı olan havaalanında Rus yapımı MİG 23, MİG 24 ve MİG 27 savaş uçaklarının yanı sıra hava savunma sistemi bulunuyor.
3- Hama Askeri Havaalanı, şehir merkezinin yaklaşık 3 kilometre doğusunda bulunuyor. Bu havaalanında MİG 21 ve Mi 8 ve Mi 3 savaş uçakları bulunuyor.
4- El Sin Askeri Havaalan: Şam'da bulunan havaalanı Suriye yönetiminin en büyük havalananlarından biri olarak olarak kabul ediliyor. Bu havaalanında MİG 23 ve MİG 29 filosu konuşlandırılıyor.
5- T4 Askeri Havaalanı: Humus'ta bulunuyor. MİG 25 ve Sukhoi 24 filoları burada bulunuyor.
Gerçekleşmesi muhtemel saldırıda vurulacak önemli hedeflerin arasında Esed yönetiminin füze sistemlerinin konuşlandığı ve Şam'ın Kalemun bölgesindeki 155, 156, 157 ve 59'uncu tugayları bulunuyor. Bu tugaylar Scud olmak üzere çeşitli füze sistemlerinin yerleştirildiği ve ateşlendiği yerler olarak biliniyor. Özellikle 155'ici Tugay son gerçekleştirilen kimyasal saldırının buradan ateşlenen füzelerle yapıldığı ifade ediliyor.