ABD'li Eyalet Adalet Bakanı'ndan iade cevabı

ABD'li Eyalet Adalet Bakanı'ndan iade cevabı
"İade, adil soruşturma ve kesin suç yoksa asla olmaz.Aksini hayal bile edemiyorum..."

ABD’nin Vermont eyaletinde 17 yıldır adalet bakanı olarak görev yapan William Sorrell, son dönemde tekrar gündeme gelen Hocaefendi’nin iadesi için Türk yetkililerin Amerikalı muhataplarıyla yaptığı temasların hukukî nitelik taşımadıkça sonuç vermeyeceğini söyledi. “Aksini hayal bile edemiyorum.” dedi.

ABD’nin kuzeydoğusunda yer alan Vermont eyaletinin Adalet Bakanı William Sorrell, “Hukuk üstünlüğünün olmadığı ülkelerde gerçek bir demokrasinin varlığından söz edilemez.” dedi. Fethullah Gülen’in sınır dışı edilmesi ya da Türkiye’ye iadesinin de ülke yasalarına aykırı olduğunu kaydetti.

600 bin nüfuslu eyalette en uzun süre görev yapan adalet bakanı olan Sorrell, Türkiye’de son dönemde yaşanan hukuk skandallarını değerlendirdi. Ankara’nın Washington’dan Gülen’i istediği ve istemeye devam edeceği yönündeki iddia ve haberler hakkındaki kanaati sorulan bakan, “ABD hükümetinin, iade talebinde bulunan ülkede kendisi hakkında adil bir soruşturma yapılmamış ve suçu kesinleşmemiş bir kişiyi sınır dışı edeceğini hayal bile edemiyorum.” dedi. Daha önce de böyle bir vaka yaşandığını hatırlamadığını belirtti.

17 ve 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları sonrasında AKP hükümeti, Hocaefendi ve Hizmet Hareketi’ne karşı açık bir karalama kampanyası başlatmış, hareketle ilişkisi olduğu bahanesiyle binlerce yargı ve emniyet mensubuna tayin, açığa alma ve ihraç yöntemleriyle görevden el çektirmişti. Daha sonra diğer kamu teşkilatlarına da sıçrayan tasfiyeler devam ederken Erdoğan da gerekirse bir “cadı avı” sürdüreceklerini itiraf etmişti. Sorrell bu konuyu “Cadı avı, kendini adalet ve hukukun üstünlüğüne adamış toplumlarla taban tabana zıt bir kavram.” ifadeleriyle yorumladı.

YARGIYA MÜDAHALE, ABD BAŞKANI’NI KOLTUĞUNDAN ETMİŞTİ

ABD’li eyalet adalet bakanı, 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasına verilen takipsizlik kararının şaibeli olduğuna dikkat çekerek, “Kabinedeki bazı bakanların karıştığı iddia edilen suçlarla ilgili soruşturmayı yürüten savcıların ülkenin diğer ucuna gönderilmesi, hukukun üstünlüğü ilkesiyle ciddi biçimde çelişmektedir.” ifadelerini kullandı. Ortaya çıkan bilgiler ışığında soruşturma dosyasında suç delili bulunduğunun açık olduğunu ifade eden Sorrell, “Bir başsavcı bu dosya hakkında takipsizlik kararı veriyorsa, bu kararın gerçekler ışığında mı yoksa siyasi etkiyle mi alındığını sorgularım.” diye konuştu.

ABD’de benzer bir hadisenin en son 37. Başkan Richard Nixon döneminde yaşandığını hatırlatan Sorrell, üst düzey devlet yetkilileri hakkında soruşturma yürüten özel yetkili bir savcıyı görevden almak isteyen Nixon’ın, bu hareketi yüzünden koltuğunu kaybettiğini anlattı. Sorrell, “O dönem yaşananlar bir ABD başkanının adalet sistemine hukuk dışı müdahalesinin en acı örneğiydi.” dedi.

23 Eylül 2014 08:11
DİĞER HABERLER