ABD’liler yollara döküldü, Türkler dışarı çıkamıyor!

ABD’liler yollara döküldü, Türkler dışarı çıkamıyor!
Benzin fiyatındaki ucuzluk ABD'lileri yollara düşürürken Türkiye'deki fiyatlar Türkleri dışarı çıkarmaya korkutuyor. Dünyada petrol fiyatları son yıllarda yüzde 60 düşmesine rağmen Türkiye'de benzin fiyatındaki düşüş kurdaki büyük artış nedeniyle sınırlı oldu.
Akaryakıt fiyatlarının ucuzluğundan faydalanan ABD'liler, tatili fırsat bilip yollara döküldü. Savaşlarda yaşamını yitiren ABD'lilere adanan Anma Günü tatili nedeniyle ülkenin otobanlarında 80 kilometreden fazla yol yapanların sayısının 38 milyon civarında olacağı hesaplandı.


ABD’LİLER YOLLARA DÖKÜLDÜ

Amerikan Otomobil Birliği İcra Kurulu Başkanı Marshall Doney, benzinin yüzde 55 ucuzladığını belirterek “Düşük benzin fiyatları sayesinde büyük Amerikan karayolu seyahati geleneği geri döndü” dedi.

ABD'de geçen cuma günü bir galon benzinin fiyatı 2.31 dolar olarak kaydedildi. Mississippi gibi petrol bölgelerinde ise bir galon benzinin fiyatı 2.08 dolara kadar düştü. Bir galon benzinin 3.78 litre olduğu hesaplanırsa ABD’de bir litrenin fiyatı 61 sente kadar geriledi. 2012 yılında benzinin ABD’de galon fiyatı 3.68 dolar (litre fiyatı 97 sent) iken 2016’da 2.31 dolara gerilemesiyle yüzde 37’lik bir indirim olmuş oldu.


TÜRKİYE’DE İNDİRİM SINIRLI

Türkiye’de ise benzinin litresi 2013 yılında 5 lirayı gördü. Günümüzde benzinin litresi istanbulda 4.55 liradan satılırken bu süre içinde Türkiye’deki benzindeki indirim sadece yüzde 9’da sınırlı kaldı. Brent petrolün varil fiyatındaki yaklaşık yüzde 60’lık düşüşe karşın doların TL karşısında yüzde 40’a varan değer kazanmasıyla benzindeki indirim sadece yüzde 9 oldu.



KAYNAK: SÖZCÜ
30 Mayıs 2016 14:53
DİĞER HABERLER