ABD'li yetkili Türkiye'yi suçladı

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi'nin yardımcısının Suriye'deki Türkiye destekli silahlı muhalifleri 'savaş suçu ve etnik temizlikle' suçladığı ortaya çıktı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Suriye’de sahada görev yapan üst düzey bir Amerikalı diplomatın, Trump yönetimini Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’nı engellemek için yeterince çaba göstermemekle ve Türkiye destekli silahlı muhalifleri “savaş suçu ve etnik temizlikle” suçladığı ortaya çıktı.
 
New York Times gazetesinin ulaştığı iç yazışmada, Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey’nin yardımcısı William V. Roebuck, ABD’nin daha sert bir diplomasi uygulaması, ekonomik yaptırım tehdidinde bulunması ve askeri devriyelerini artırmasının, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyonunu engelleyip engelleyemeyeceğini sorguladı.

TÜRKİYE ZİYARETİ ÖNCESİNDE

Roebuck 3 bin 200 kelimelik iç yazışmada, “Bu zor bir karar ve yanıt muhtemelen ‘Hayır’” dedi. “Ancak (cevabı) bilmiyoruz, çünkü denemedik.”

“27 yıldır diplomatlık yapan saygıdeğer bir isim” olarak tanımlanan Roebuck’ın notuna ilişkin haber, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in Cuma ve Cumartesi günleri Türkiye’ye gerçekleştireceği resmi ziyaretin hemen öncesinde yayımlandı.

New York Times, Roebuck’ın kısa notunda, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’na sert eleştiriler yönelttiğini ve insan hakları örgütlerinin Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin Kürt esirleri öldürdüğü iddialarına arka çıktığını yazdı.

‘200 sivil öldü’ iddiası

Habere göre Roebuck notunda şu ifadeleri kullandı:

‘YETKİLİLERİN NEDEN BUNU DURDURMADIĞI SORULACAK’

“Türkiye’nin maaş ödediği silahlı İslamcı grupların öncülük ettiği Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonu, etnik temizlik konusunda kasıtlı bir çabaya tekabül ediyor.”

Roebuck, iddia edilen insan hakları ihlâllerinin “yalnızca savaş suçu ve etnik temizlik olarak tanımlanabileceğini” yazıyor.

Not şöyle devam ediyor:

“Bir gün diplomasi tarihi yazıldığında, insanlar burada ne olduğunu ve yetkililerin neden bunu durdurmak için daha fazlasını yapmadığını ya da en azından Türkiye’yi davranışından sorumlu tutmak için neden daha yüksek sesle konuşmadığını merak edecek, ki bu provoke edilmemiş askeri operasyonda 200 sivil hayatını kaybetti, 100 binden fazla kişi (ve bu devam ediyor) yerlerinden oldu ya da evsiz kaldı.”

2 YILDIR MAZLUM KOBANİ İLE ÇALIŞIYOR

New York Times gazetesi, Roebuck’ın Suriye’nin kuzeyinde yaklaşık iki yıldır ana gövdesini PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte çalıştığını yazıyor.

Arapça da konuşan Roebuck’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’den iadesini istediği SDG komutanı Mazlum Kobani ile iki yıl boyunca sıklıkla muhatap olduğu da haberde yer verilen bir diğer bilgi.

Roebuck SDG’nin ayrıca IŞİD’i yenmeye ve eski lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin ölümüye sonuçlanan Amerikan operasyonuna yardım ettiğini kaydediyor.

WASHİNGTON’A ELEŞTİRİ

New York Times gazetesinin haberine göre diplomat notunda, Washington’ın Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’nı durdurmak için daha fazla çaba göstermemesini de eleştirdi, ancak daha fazla baskı uygulansa bile Ankara’nın muhtemelen yine de operasyonu gerçekleştireceğini kaydetti.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Temsilciler Meclisi’nde, Suriye’de Türkiye ile birlikte hareket eden grupların Barış Pınarı Harekâtı sırasında savaş suçu işlemiş olabileceğini söylemişti.

‘ETNİK TEMİZLİĞE DAİR KANIT YOK’ DENMİŞTİ

Jeffrey, operasyon sırasında beyaz fosfor kullanıldığı iddialarının ABD’li yetkililerce incelendiğini belirtmiş, “etnik temizlik” iddiaları için ise “Etnik temizlik yapıldığına dair bir kanıt göremedik” demişti.

Türkiye ise insan hakları ihlâllerine ilişkin iddiaları reddediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 21 Ekim günü yaptığı bir konuşmada, Türkiye’nin beyaz fosfor kullandığına yönelik iddiaları “Tarihimizde asla kimyasal silah kullanmadık” diyerek yalanlamıştı. (BBC)

08 Kasım 2019 19:52
DİĞER HABERLER