Acele kamulaştırma kararına Danıştay 'dur' dedi

Acele kamulaştırma kararına Danıştay 'dur' dedi
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Akdeniz ilçesindeki Çay, Çilek ve Özgürlük mahalleleri için Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Bakanlar Kurulu aracılığıyla aldırdığı 'acele kamulaştırma' kararını gerektirecek koşulların oluşmadığına hükmetti.

Akdeniz Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 6'ncı Dairesi'nin kararını temyiz eden Akdeniz Belediyesi'ni haklı bularak, 'acele kamulaştırma' kararını bozdu. Akdeniz Belediyesi'nin temyiz başvurusu üzerine Danıştay 6'ncı Dairesi'nin 3 Haziran 2015 tarih ve 2015/3699 karar numaralı dosyasını inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu gerekçeli kararını açıkladı. Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararında, 29.12.2011 gün ve 28157 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararında, acele kamulaştırma yapılmasını gerektiren nedenlerin ortaya konulmadığı vurgulandı. Dosyada yer alan belgelerden, 'Gecekondu Kanunu' kapsamında, yapılacak çalışmalar için acele kamulaştırma kararı alındığı anlaşılmakta ise de kamulaştırmaya ilişkin özel ve istisnai koşullar bulunmadan ve idarece ortaya konulmadan, acele kamulaştırma yapılabilmesinin hukuken mümkün olmadığı ifade edildi. Kararda ayrıca, 775 Sayılı Gecekondu Kanunu ve ilgili yönetmelik uyarınca, gecekondu önleme bölgesi ilan etme yetkisinin belediyelere ait olduğu, bu nedenle dava konusu işlemde yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığına hükmedildi.

Bu kazanımla birlikte Akdeniz Belediyesi, TOKİ ve Bakanlar Kurulu'na karşı Danıştay nezdinde açtığı 3 davayı da kazanmış oldu. Zira belediye, daha önce de Bakanlar Kurulu'nun, 3 mahalle hakkında aldığı 'Gecekondu Önleme Bölgesi İlanına' karşı Danıştay'a başvurmuş ve bu kararı kaldırmıştı. Aynı şekilde belediye, Çay Mahallesi'nde yer alan Tarihi Ataş Yerleşkesi'nin kentsel sit alanı ilan edilmesi için açtığı davayı da kazanarak kente kazandırmıştı. Akdeniz Belediyesi, Ataş Yerleşkesi'ni koruma altına aldırarak, bölgede kalan tek yeşil alanı, mevcut yapılarıyla beraber Mersin ve Akdeniz sakinlerinin kullanımına ve geleceğe taşıma noktasında kazanım elde etmişti.

'HAK SAHİBİ YURTTAŞLAR ADINA BÜYÜK KAZANIM'

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve M. Fazıl Türk ise kararın bu mahallelerde yaşayan hak sahipleri adına büyük bir kazanım olduğunu ifade etti. Mutlu ve Türk şunları kaydetti: "Zira acele kamulaştırma kararı uygulamaya konsaydı, mahalle sakinleri hem ekonomik, hem de sosyal açıdan ciddi bir mağduriyet yaşayacaklardı. TOKİ'nin rant odaklı projelerine mahkûm kalacak, bin bir güçlük içerisinde sahip oldukları evlerini, işyerlerini terk etmek zorunda kalacaklardı. Bunun yanı sıra yeni yapılacak ve kendi kültürlerini hiçbir şekilde yansıtmayan yüksek katlı beton yığınlarına mahkûm olacak, birçoğu da üstüne ödeyemeyecekleri borç yükümlülüğü altına girmiş olacaktı.

Alınan bu kararla birlikte, TOKİ'nin bu mahallelerde kamulaştırma yetkisi kalmamıştır. Artık bu noktadan sonra belediyemizin de taraf olduğu bir protokolün imzalanması gerekiyor. Nitekim Akdeniz Belediyesi'nin bu konudaki tavrı en başından beri bellidir. Sadece söz konusu mahallelerde değil, aynı zamanda bir kentin bütününde de kamulaştırma ve benzeri bir girişim yapmak isteyen kamu kurumları, halkın istek ve taleplerini dikkate almalıdır. Bu açıdan, en üst düzede alınan yargı kararını son derece olumlu buluyoruz." CİHAN
10 Şubat 2016 13:08
DİĞER HABERLER