Açık ameliyatı kaldıramayan kalp hastalarına 'mitraclip' ile şifa

Açık ameliyatı kaldıramayan kalp hastalarına 'mitraclip' ile şifa
Kalp kapağının tam kapanmaması sebebiyle kalp yetmezliği yaşayan ancak ileri yaşı veya diğer hastalıkları dolayısıyla açık ameliyat yapılamayan hastalar, "mitraclip" yöntemiyle şifa buluyor. Yöntemi Türkiye'de uygulayan az sayıdaki merkezden biri olan Şifa Üniversitesi Hastanesi'nin tıbbi direktörü Prof. Dr. Nevzat Uslu, mandallama da denen bu kansız ve yarasız yöntemle riski yüksek hastaları tedavi ettiklerini söyledi.

Kalp kapağının tam kapanmamasının, daha önce kalp krizi geçirmiş ya da kalp genişlemesi rahatsızlığı olanlarda sıklıkla ortaya çıktığını anlatan Uslu, mitraclip yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Mitraclip yöntemiyle kapak değişimi yerine, kapağın iki kanadı birbirine yaklaştırılıp tıpkı bir mandal gibi birbirine tutturuluyor. Kimi hastada birden fazla mitraclip kullanmamız gerekebiliyor. Bu yöntemle kalp kapağındaki kaçağı önlemiş oluyoruz. Mandallama da dediğimiz bu işlemle kaçağı tamamen ortadan kaldırabiliyoruz. Bu işlemden sonra kalp ve akciğer üzerindeki yük hafifliyor ve hasta rahat bir nefes alıyor."

MİTRACLIP NASIL UYGULANIR?

Uslu, işlemin uygulamasını ise şöyle anlattı: "Hastaya mitraclip takılması kararı aldıktan sonra bir gün önceden yatışını yapıyoruz. Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra anjiyo laboratuvarında, anestezi eşliğinde işlemi gerçekleştiriyoruz. Üç dört saat kadar süren bu işlemden sonra hastayı, bir gece yoğun bakımda tutuyoruz. İki gün de normal serviste takip ettikten sonra taburcu ediyoruz. Mitraclip işleminden sonra hastada belirgin bir şekilde nefes darlığı düzelir. Kalp kası zayıflayan ve genişleyen hastalarda, nefes darlığının azalmasının yanısıra kalp büyümesinde de düzelme olur."

ŞİFA, KALP KAPAĞI HASTALIKLARINDA UZMAN

Şifa Üniversitesi Hastanesi'nin, gerek TAVI gerekse mitraclip gibi yeni tedavi yöntemlerinde Türkiye'deki öncü merkezler arasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Uslu, "Bu konuda sadece tedavi hizmeti vermiyoruz, aynı zamanda kapak hastalıklarıyla ilgili işlem yapmaya yeni başlayan merkezlere ve uzmanlara da deneyimli doktor (proctor) olarak eşlik ediyoruz." dedi.

Nevzat Uslu, daha önce Lübnan'da yapılan, Ortadoğu'nun ilk Lotus-TAVI işleminde, ayrıca Güney Kore ve Tayvan gibi ülkelerde proctor olarak işlemlere eşlik etmişti. Uslu'nun yanısıra kapak hastalıklarında önemli bir merkez olan Şifa Üniversitesi Hastanesi'nin diğer kardiyologları da aynı şekilde TAVI'nin ilk kez yapıldığı ülke ve merkezlere yönelik proctor hizmeti veriyor. CİHAN
16 Şubat 2016 10:15
DİĞER HABERLER