Acil ameliyat öncesi 21 bin lira isteyen hastaneyi mahkemeye verdi

Devlet hastanesinde doktor ve ekipman bulunmadığı gerekçesiyle özel hastaneye götürdüğü babasının ameliyatı için 21 bin lira ödeyen Fatma Chint, ailesine yaşatılan üzücü durumu yargıya taşıdı. SGK'nın alınan paranın 10 katı ceza kestiği özel hastane 21 lirayı geri ödemeye hazır. Ancak Chint ve yakınları hastaneden manevi tazminatta istiyor.

Fatma Chint, 56 yaşındaki babası İsmet Chint'in 6 Kasım 2014 tarihinde beyin kanamasının en şiddetlisi olan anevrizma geçirdiğini söyledi. 112 ambulansının baba Chint'i Muradiye Devlet Hastanesine götürdüğünü belirten Fatma Chint, şunları söyledi: "Fakat burada beyin anjiyosunu gerçekleştiren doktor yoktu, cihazları da yoktu. Bunun üzerine görevli doktor Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesini aradı, fakat orda da yatak bulunamadı. Babam anevrizmayı geçirirken devlet hastanesinden herhangi bir yardım alamadı. Bunun üzerine 300 liraya ambulans tutarak babamı özel hastaneye götürdüm. 6 Kasım 2014 tarihinde hastaneye girdik, babam 7 Kasım 2014 tarihinde beyin ameliyatı oldu. Fakat kurtarılamadı. 17 Kasım tarihinde babam yoğun bakımda yatmaktayken vefat etti."

"BABAM AMELİYATA GİDERKEN BANKA BANKA KOŞUP PARA ARADIM"
Hastanenin ameliyat için kendisinden 21 bin lira talep ettiğini ifade eden Chint, şöyle devam etti: "Babam acil girişi ile bu hastaneye geldi. Beyin kanamasının en şiddetlisini geçiriyordu. Anneme ve bana yapılan psikolojik baskılarla ben babam ameliyat masasına giderken banka banka koşturup para aradım. Sonra ağabeyimi aradım, ağabeyim yurt dışından para transfer edeceğini söyledi. Hastanede çalışan görevli arkadaş dedi ki, 'sizin paranız olmasaydı babanızı ameliyata bile almayacaktım' Biz de dedik ki 'hanımefendi ağabeyim geldiğindi biz sizin paranızı zaten ödeyeceğiz' Bunun üzerine bizden ısrarla para talep ettiler, ben banka banka gezerek para aradım. Daha sonra ağabeyim geldiğinde bu parayı kendilerine verdi."

SGK, HASTANEYE 10 KATI CEZA KESTİ

Babasını kaybettikten sonra hakkını arayıp SGK'ya gittiğini belirten Fatma Chint, şunları kaydetti: "Bu tarz vakalarda özel hastanelerin devletle anlaşmalı olduğunu ve para alınmayacağını biliyordum ama o sırada benim canım gidiyordu yani benim babam ölmek üzere, paraya ihtiyacım var, ameliyat ettirmek zorundaydım ve tabi ki o teklifi kabul etmek zorunda kaldım. SGK araştırma yaptı ve benim haklı olduğum ortaya çıktı. SGK bana belge verdi. Hastaneye kesilmesi gereken para cezası yazıyor. 21 bin liranın 10 katı hastaneye SGK tarafından ceza kesildi."

"BABAM VEFAT ETTİĞİ HALDE 10 GÜNLÜK YATAK PARASI ALDILAR"

SGK'nın verdiği kağıtla hastaneye gittiğini ve kendisinden alınan 21 bin lirayı geri istediğini kaydeden acılı evlat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Para bölümüne bakan arkadaş, 'biz size 21 bin lirayı geri veremeyiz' dediler. Fakat bu 21 bin lira içinde sadece ameliyat parası yoktu, babam eğer yoğun bakımdan çıkarsa 10 gün hastanede kalması gerekiyormuş, bu paranın içinde 10 günlük yatak parası da vardı. Babam yoğun bakımda vefat etti, bu 10 günlük parayı bile bana geri iade etmediler. Ben avukat tuttum, masraflarını ödedim, dava açtım. Mahkemede 21 bin lirayı ödemeyi kabul ettiler. Mahkemeden sonra beni aradılar, Fatma hanım biz sizim paranızı derhal yatıracağız, lütfen hastanemize gelin' dediler. Ama ben 'çok geç kaldınız' dedim. Bunun bir bedeli olmalı. Benim babam vefat etti. Hastanenin avukatı '21 bin lirayı alın protokolü imzalayın' diyor. Peki benim babam ameliyata girerken benim ev ailemin üzerinde oluşan manevi baskının bedelini kim ödeyecek."

Hastane hakkında maddi manevi tazminat davası da açan Fatma Chint, olayın peşini bırakmayacağını söyledi.
CİHAN
04 Eylül 2015 10:05
DİĞER HABERLER