Acun Ilıcalı'nın ilgi duyduğu Yunan TV kanalıyla ilgili yasal düzenleme yapıldı

Yunanistan'da ulusal çapta yayın yapan özel televizyon piyasasına çeki düzen vermek amacıyla hazırlanan HD yayın kalitesine sahip 4 yeni lisans verilmesine ilişkin düzenleme, gece yarısından sonra parlamentoda yapılan 154 'evet' oyu ile kabul edildi. Düzenlemeden yerel, karasal, kablolu gibi televizyon kanalları etkilenmeyecek.

Yunanistan'da televizyon sektörünü kökten değiştirecek yeni 4 ruhsat verilmesini öngören düzenleme ile birikte Yunanistan'da küçük çaplı krize sebep olan Acun Ilıcalı da önümüzdeki dönemde ilan edilecek uluslararası ihaleyi kazanması durumunda kanal satın alabilecek.

Düzenlemeye iktidar partileri Syriza ve ANEL'in yanı sıra bağımsız milletvekili Nikos Nikolopulos da 'evet' oyu verdi. 300 üyeli parlamentoda 154 'evet' oyuna karşın, merkez sağ ana muhalefet Yeni Demokrasi (ND), sosyalist PASOK, liberal Potami ve Merkez Birliği (Enosi Kentroon) partileri ise toplam 102 'hayır' oyu kullandı. Irkçı Altın Şafak Partisi ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ile bağımsız vekil Stathis Panagulis dahil 14 vekil ise 'çekimser' kaldı. 30 milletvekili oylamada yer almadı.

Hükümet göre düzenleme ile birlikte 'aşırı borçlanan' kanallar ile 'siyaset ve kanal sahipleri arasındaki çıkar ilişkisi' sona erecek. Düzenleme ile birlikte Yunanistan'da ulusal çapta yayın yapan toplam 8 özel kanaldan (ANT1, Mega, Skai, Star, Alpha, Epsilon, Makedonia, ART) 4 ya da 5'inin kapanacak. Bu kanallar arasında bulunan 5 büyük kanallardan en az birinin faaliyetlerini durdurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Lisans düzenlemesi, ihaleyi kazanacak kanalların en az 400 personel çalıştırmasını zorunlu hale getiriyor. Ülkedeki reklam pastasının ancak 4 kanala izin verdiğine ilişkin Floransa'daki Avrupa Üniversitesi Enstitüsünün (EUI) önerisine göre 4 kanalla sınırlandırılan lisans yasası, mevcut kanalların birleşerek ihaleye girmelerini de beraberinde getirecek. Önümüzdeki haftalarda ilan edilmesi beklenen ihalenin 3,5 milyon Euro açılış rakamı ile başlaması bekleniyor.

ÖZEL TELEVİZYONLARIN REKLAM VERDİ BORCU 20 MİLYON EURO

Maliye Bakanlığı verilerine göre mevcut özel kanalların reklam gelirlerinden kamuoya olan borcu şöyle: Büyük kanalların faaliyet yürüttüğü Attika bölgesi kanallarının toplam borcu 18 milyon, ülkenin geri kalan bölümündeki kanalların borcu ise sadece 181 bin Euro. Yunanistan Radyo ve Televiyon Konseyi'nin kestiği 7 milyon Euro'luk para cezasına 4 milyon 800 bin Euro ile Attika bölgesinden yayın yapan televizyon kanalları çarptırıldı.

ÇİPRAS: ÇIKAR İLİŞKİSİNE VE YOLSUZLUĞA SON VERDİK

Parlamentoda büyük gürültü koparan düzenlemeye ilişkin genel kurulda yaptığı konuşmada Başbakan Aleksis Çipras, "Bugün televizyon mecrasını bir düzene koyuyoruz. Bugünkü düzenleme uyarınca ulusal çapta 4 lisans verilmesi ihalesine başlıyoruz." dedi.

Muhalefet partilerinin televizyon kanallarına ruhsat verilmesine ilişkin kanal sayısı, yeni düzenlemeyi hazırlayan Devlet Bakanı Nikos Papas'a verilen aşırı yetkiler ve Yunanistan Radyo ve Televizyon Konseyi'nin saygınlığının düşürülmesi gibi konulardaki sorularına cevap verdi. Düzenlemenin geciktiğini belirten Çipras, "Özel medya kuruluşlarında yasal işleyiş yok, bir düzene girmesini istiyoruz." dedi.

Muhalefete uzun yıllardan bu yana 'makul borçlanma, iş, işadamlarına iflas etmiş siyasi partileri destekleme karşılığında hükümetler tarafından paralel sektörlerde çalışma kolaylığı imkanı verilerek bankalar tarafından kredilendirilmesi' gibi suçlamalar yönelten Çipras, "Uzun yıllardan bu yana ülkedeki çıkar ilişkisinin bu şekilde çalışmasına ve yolsuzluklara bir son vereceğiz." dedi. Düzenlemeyi savunan Çipras, muhalefeti (ana muhalefet ND ve sosyalist PASOK) bankalar kanalıyla çıkar çevrelerinin 'sırtını sıvazlamakla itham etti. Çipras, öte yandan ihaleyi gerçekleştirmesi için Yunanistan Radyo ve Televiyon Konseyi'nin toplanmasına karşı çıkan muhalefetin anayasayı ihlal ettiğini de söyledi.

"KANALLAR VEZNEDEN GEÇECEK"

Çipras, borçlu olan kanalların vezneden geçmesinin ve paralarını yurtdışına kaçıranların da vergilerini ödemelerinin vaktinin geldiğini söyledi. Çipras, "Bütün diğer girişimciler gibi medya sahipleri vergileri ve reklam harçlarını ödemelidirler. Diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde olduğu gibi medya bir düzene girmelidir." ifadelerini kullandı.

Yunan Başbakan, ekonomik krizin sadece belirtileri ile değil nedenleri ile de savaşmayı taahhüt ettiklerini belirtti ve "bilindiği gibi nedenlerin çıkar çevreleri, vergi kaçakçılığı ve yolsuzluk ağı gibi kötülüklere de katkısı oldu." ifadelerini kullandı.

Avrupa'da da sınırlı sayıda televizyon lisansı verildiğini belirten Çipras, "Benzer nüfusa sahip ülkelerde bizdeki gibi 4 değil 2 dedi. Yunanistan'dan çok daha fazla nüfusa sahip Fransa'da lisanslar sadece 5 Almanya'da ise 6." dedi.

MİÇOTAKİS: ÇIKAR SİSTEMİNİ SİZ KURUYORSUNUZ

Öte yandan çiçeği burnunda merkez sağ anamuhalefet Yeni Demokrasi lideri Kiryakos Miçotakis, genel başkan olduktan sonra ilk defa genel kurulda Başbakan Aleksis Çipras ile sert tartışmaya girdi. "Çıkarcı olan sizsiniz" diyen Miçotakis, hükümeti kendi çıkar sistemini inşa etmek ve Konsey'i pasifleştirmek ile suçladı. 4 kanala ruhsat verilmesine de karşı çıkan Miçotakis, bu şekilde özgür haber alma ve çoğulculuğun boğulduğunu savundu.

LEVENDİS BU DEFA ACUN'U AĞZINA ALMADI

Öte yandan Acun Ilıcalı'nın Yunanistan'da kanal satın alacağını iddia ederek küçük çaplı bir krize sebep olan Merkez Birliği Partisi Başkanı ve eski yerel televizyon sahibi Vasilis Levendis, oylama öncesi yaptığı konuşmada bu defa Acun Ilıcalı'yı ağzına almadı. Levendis, kanalların sayılarının sınırlandırılması yerine sıkı kontrole tâbi tutulmalarını istedi. Özel kanalların yıllık 1 milyon Euro vergi ödemesi, çalışanlara maaşları ödeme ve primleri yatırma zorunluluğu isteyen Levendis, "Kim bunlara uymazsa o zaman kapatılsın." şeklinde konuştu.

Başbakan Aleksis Çipras ile yaklaşık 2 ay önce bu konuda yaptığı ayaküstü görüşmeyle gündeme gelen Acun Ilıcalı, Yunanistan'da kanal ya da frekans sahibi olmak istediğini açıklamıştı. CİHAN
12 Şubat 2016 11:18
DİĞER HABERLER