Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK seçim sisteminin değiştirileceğini ve iki askeri mahkemenin kaldırılacağını açıkladı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçim sisteminin değiştirilmesi için hükümet harekete geçiyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK seçim usulünün mevcut yöntemle devam etmesinin yargıya en büyük zararı verdiğini söyledi. Bozdağ, "Yargının içindeki ayrışmalara son vermek için bizim bu seçim usulünü behemahal değiştirmemiz gerekiyor. Eğer başka alanlarda uzlaşma sağlayamazsak bile hiç olmazsa HSYK nın seçim usülü konusunda bir uzlaşmayı ortaya koymaya mecburuz. 2018'de mevcut usulle yeni bir HSYK seçiminin yapılmasının Türkiye'nin hayrına, Türkiye'nin yararına olmadığına yürekten inanıyorum" dedi.
ASKERİ YÜKSEK MAHKEMELER KALKACAK
Yargıda çok başlılık olduğunu söyleyen Bozdağ, "Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi bunları da artık ortadan kaldırıp askeri yargıyı Yargıtay'da, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ni Danıştay'da birleştiren bir adımı atmakta Türkiye'nin yararına olacak, tarihi bir reform olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı. "Diğer partilerin seçim beyannamelerinde ve millete söyledikleri sözlerin içerisinde bu konuda onların da bizimle aynı yaklaşımda olduğunu görüyoruz" diyen Bozdağ, uzlaşma beklediklerini söyledi.
BAKAN'DAN İSTİNAF İTİRAFI
Bakan Bozdağ, daha önce kurulması planlanan istinaf mahkemeleri ile ilgili de bir itirafta bulundu. Bakan Bozdağ, "İstinaf konusu Türkiye'de çok tartışıldı. Adeta yılan hikayesine döndü. 2004'te yasa çıktı. Avrupa Birliği ülkeleri, İstinafı Türkiye'de faaliyete erken geçirelim diye bize fonlardan kaynak aktarımında bulundu. Bölge Adliye Mahkemelerini yaptık, söz verdiğimiz tarihte İstinafı faaliyete geçiremediğimiz için bu paraları maalesef geri vermek durumunda kaldık, sözümüzü tutamadık" dedi.
İstinaf mahkemelerinin kurulması için çağrı yapan Bozdağ, "2004'ten 2016'ya kadar tam 12 yıldır mazereti tüketememişiz. Şu an da "İstinafa geçelim" dediğimde; eminim ki pek çoğunuzun aklından "Bu kadar hakim, bu kadar savcı, işte bu durum, şu durum nasıl olacak bu iş?" diye pek çok soru geçiyor. Eğer mazeret ararsak istinafa geçmemek için yüz sene daha mazeret buluruz, mazeretleri tüketemeyiz. Onun için diyoruz ki; bu mazeret anlayışına son verip bütün mazeretlere rağmen tarihi adımı atmak ve ortaya çıkacak bir takım aksaklıklar varsa çıktığı anda da müdahale ederek, bu konuda gerekli yürüyüşe başlamak durumundayız. Eğer başlamazsak benim ömrüm yetmez bunu görmeye." diye konuştu.