'Adalet'te torpil gizleme telaşı

'Adalet'te torpil gizleme telaşı
Adalet Bakanlığı’nın personel alımlarında ortaya çıkan torpil skandalı genişliyor. KPSS’de düşük puan almalarına rağmen, mülakatta 100 tam puan verilerek kazanması sağlananların deşifre olmasından sonra yeni taktik geliştirildi.

Kamuoyunun tepkisinden çekinildiği için, bu kez almak istedikleri isimlere, sözlüde 98,33, 96,66 gibi küsuratlı puanlar verildi. KPSS’den yüksek not alanlar ise mülakatta 45-50 arası düşük puanlar verilerek elendi.

Bakırköy Adliyesi zabıt kâtipliği mülakatında yaşanan skandal, Çağlayan’a sıçradı. İstanbul Adliyesi’ne 166, Gaziosmanpaşa’ya 50 olmak üzere 216 zabıt kâtibi alımı için 560 aday 9-11 Mart’ta sözlü sınava çağrıldı. 216’sının mülakat sonrası işe alındığı duyurulurken verilen sözlü puanları torpil iddiasını gündeme getirdi. 99 aday 100, diğer adaylar 90 ve üzeri küsuratlı puanlar aldı. 23 kişiye 96.66, bazı adaylara da 98.33 gibi ilginç puanlar verilmesi torpili saklama telaşı olarak değerlendirildi.

Zabıt kâtipliği için özel eğitim alan adalet meslek yüksekokulu ile fakülte mezunlarının elenmesi soru işaretlerini artırdı. KPSS’de en yüksek puanı alan adaylar, sözlü sınavda çok düşük puanla elendi. KPSS’den 70 alan S.D., 100 sözlü puanıyla zabıt kâtibi oldu. 92 KPSS puanı olan D.E. ise düşük sözlü notu sebebiyle elendi. Lise mezunu A.Ö., 70 KPSS puanı ve 100 sözlü notu ile kâtip olurken fakülte mezunu M.B., 85 KPSS puanına rağmen 65 sözlü puanıyla hayaline ulaşamadı.

Bakırköy Adliyesi’nde de yeni skandal ortaya çıktı. KPSS’den 70 ve üzeri alan ancak yerleştirilmek istenmeyen adaylar 40-50 arası mülakat notuyla elendi. Kazanması istenen adaylara ise KPSS dikkate alınmadan 90-95 puan verildi. 100 verilmemesi torpil iddialarını örtme çabası olarak değerlendirildi. 89 KPSS puanlı E.M., 46,67 sözlü sınav puanı ile elendi. KPSS puanı 70 olan Ö.A, 95 sözlü notu ile kâtip oldu.

Bakırköy Adliyesi’ndeki zabıt kâtipliği mülakatındaki torpil skandalının bir benzeri de Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde yaşandı. Daha önce işe alınanlara verilen yüksek mülakat puanı, bu defa Çağlayan’daki işe alınacak zabıt kâtiplerine verildi. KPSS’de en yüksek puanı alan aday ise sözlü mülakatta çok düşük puan verilerek elendi. Torpilli adayları gizlemek için bu defa en yüksek puan olan 100 yerine, 98,33 gibi küsuratlı puanlar verilmesi dikkat çekti. Bu, kazanamayan adaylar arasında torpili saklama telaşı olarak değerlendirildi. Zabıt kâtipliği için özel eğitim alan adalet meslek yüksekokulu mezunları ile üniversite mezunlarının elenmesi soru işaretlerini artırdı.

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Adliyesi’ne 166 kişi, Gaziosmanpaşa Adliyesi’ne 50 kişi olmak üzere toplam 216 zabıt kâtibi alacağını açıkladı. 21 Şubat’taki uygulama sınavının ardından, 9-11 Mart arasında 560 aday sözlü sınav için çağrıldı. Bunlardan 216’sı sözlü mülakat sonrası işe alındığı İstanbul Adliyesi internet sitesinden açıklandı. Ancak sözlü sınavda verilen puanlar torpil şüphesini gündeme getirdi. Seçilen 99 adaya 100 puan verilirken, dikkat çekmesin diye diğer adaylara da 90 ve üzerinde küsuratlı puanlar verilmesi iddiaların güçlenmesine neden oldu. Zabıt kâtibi 23 adaya verilen 96,66 puan ve bazı adaylara verilen 98,33 gibi ilginç puanlar torpili saklama telaşı olarak nitelendirildi.

KPSS’Sİ EN YÜKSEK ADAY SÖZLÜYLE ELENDİ

İstanbul Adliyesi tarafından yapılan sözlü sınav sonucu elenen birçok adayın yüksek KPSS sınavına rağmen aldıkları düşük puanlardan elendiği ortaya çıktı. Düşük KPSS puanlarına rağmen 100 puan sözlü sınav notu ile zabıt kâtibi olan adayların olması tekrar torpil iddialarını gündeme getirdi. KPSS’den 70 alan S.D.’nin sözlü sınavdan 100 alarak zabıt kâtibi olduğu görüldü. KPSS’den 92 puan alan ve başvuranlar arasında en başarılı olarak öne çıkan D.E.’nin düşük sözlü sınav notu nedeniyle elendiği ortaya çıktı. Teknik lise mezunu olan G.Y., 70 KPSS puanı ve 100 sözlü sınav notu ile zabıt kâtibi olurken adalet meslek yüksekokulu okuyan F.S.’nin 85 KPSS puanına rağmen sözlü sınav notu yüzünden elenmesi dikkat çekti. Lise mezunu A.Ö., 70 KPSS puanı ve 100 sözlü sınav notu ile zabıt kâtibi olurken üniversite mezunu M.B., 85 KPSS puanına rağmen 65 sözlü sınav puanı nedeniyle zabıt kâtibi olma hayallerine ulaşamadı. 71 KPSS puanı alan M.İ. sözlü sınavda 100 puan alarak zabıt kâtibi olurken A.S.B. 89 puan gibi yüksek KPSS notuna rağmen sözlü sınavdan aldığı 63 puan ile elendi.

Torpilli adayı işe almak için KPSS’yi sıfırladılar

Bakırköy Adliyesi'ndeki yeni skandalda sözleşmeli zabıt kâtipliğinde elenen adaylara verilen sözlü sınav puanlarının belirli bir sistem ile verilmesi dikkat çekerken zabıt kâtibi yapılan adayların bu puanlama dışında tutulduğu görüldü. Hazırlanan sözlü sınav sistemi ile KPSS puanı arttıkça sözlü sınav puanı azalırken VIP adaylar bu işlemin dışında tutuldu. 80 üzeri birçok adayın 46,67 sözlü sınav puanı ile elenmesi KPSS’nin önemi kalmadığı yorumlarına neden oldu. Özellikle 100 puan verilmemesi torpil iddialarının örtme çabası olarak değerlendirildi. Örneğin 89 KPSS puanlı E.M., 46,67 sözlü sınav puanı ile elendi. Buna rağmen KPSS puanı 70 olan Ö.A, 95 sözlü sınav notu ile zabıt kâtibi oldu. KPSS'den 87 puan alan S.İ, sözlü sınavdan 46,67 puan alarak elenirken KPSS'den 72 alan H.K, 95 puan alarak asil listeye girdi. KPSS'den 86 puan alan S.S'ye sözlü sınavda 46,67 verildi ve elendi. KPSS'den 70 puan alan A.K 93,33 sözlü sınav puanı ile zabıt kâtibi oldu.

23 Mart 2015 07:03
DİĞER HABERLER