Avukatlar, milyonlar harcanarak inşaatı tamamlanan Adana Bölge Adliye Mahkemesi'nin yetki yönünden Gaziantep'e, Bölge İdare Mahkemesi'nin Konya'ya bağlanmasına tepki gösterdi.
Adiye Binası önünde cübbeli eylem düzenleyen Adana Barosu'na, CHP Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, CHP İl Başkanı Ayhan Barut, MHP İl Başkanı Yusuf Baş, Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz ile çok sayıda avukat destek verdi.
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, siyasi iktidarın çıkarları ön planda tutularak anlık çıkarılan Torba Yasaların devlet yönetiminde olması gereken ciddiyetten uzaklaşıldığını söyledi. 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanunu'nun 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Çıtırık, "Bölge Adliye Mahkemeleri, 11 yıldan beri hakimi, savcısı ve binası olmaksızın sadece yürürlükte olan yasasıyla vardır. Yasanın 25.maddesine göre Bölge Adliye Mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumu ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak HSYK'nın olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulmuştur. Başlangıçta 9 olan Bölge Adliye Mahkemeleri sayısı 15'e çıkartılmış ve göreve başlama tarihi 20 Temmuz 2016 olarak belirlenmiştir. Bu süreç içinde ne olmuştur ki bu mahkemelerin sayısı 7'ye düşürülmüştür. Adana Bölge Mahkemeleri inşaatı tamamlandı, geçici teslim yapılmak üzere. Ayrıca 2007 yılından bu yana bu mahkeme için çok ciddi kamu kaynakları harcanmıştır. Bu kaynakları kimler çarçur ettiyse, kimler yerinde etkin ve verimli kullanmadıysa Devlet Denetleme Kurulu ile Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla ile her kuruşun takipçisi olacağımıza namus sözü veriyoruz." dedi.
'KAÇAK SARAYIN ELEKTRİK BEDELİ İÇİN KAÇ ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞIYOR?'
Türkiye'nin öyle kaynakları çarçur edilebilecek zengin bir ülke olmadığının altını çizen Çıtırık, "Kaçak saraylarda kullandığınız elektrik bedellenin ödenebilmesi için kaç asgari ücretlinin, kaç yıl çalışması gerekir. Bunu da kaçak sarayın sakinine buradan bir gönderme yapmak zorunluluk halini almıştır." ifadelerini kullandı.
Ülkede layıkıyla işini yapan hakim ve savcıların görevlerinden alındığını hatırlatan Çıtırık, şöyle devam etti: "Verdikleri kararlardan, yada düzenledikleri iddianameden dolayı binlerce hakim, savcı sürgün edilmiştir. 68 hakim, savcı açığa alınmış, 14'ü ihraç edilmiştir. Şimdi bu 11 yıldan beri yasası olan; ama personeli bulunmayan, personel hazırlama doğrultusunda hiç bir şey yapmayan Adalet Bakanlığı 15 olan Bölge Adliye Mahkemeleri'nin sayısını 7'ye düşürmek suretiyle bu sorunu çözeceğini düşünmektedir. Amaç yargının hızlanmasıdır. Fakat bir kez daha yargının daha da kötü ve vahim olaylar içerisine gireceği bu düzenlemelerle birlikte net bir şekilde görülmektedir."
Türkiye'nin üçüncü büyük Bölge İdare Mahkemesi'nin de Konya'ya bağlanmasına tepki gösteren Mengücek Gazi Çıtırık, şunları söyledi: "Biz siyasi iktidarın hukuku içselleştirmediğini biliyoruz. Türkiye'nin hukuk devleti değil, parti devleti olduğunu da biliyoruz. Bari kanun devleti olun, çıkardığınız yasaları doğru uygulayan. Bölgelerin coğrafi durumu diyorsun; 7 coğrafik bölge içerisinde Akdeniz'de Bölge İdare Mahkemesi bırakmadınız. Neye göre bunu yapıyorsunuz? Türkiye'nin iş yoğunluğu bakımından 3'üncü Bölge İdare Mahkemesi burada. 'Coğrafik bölge' dikkate alındığında Akdeniz'deki illeri 400 km. Uzaklıktaki Konya'ya bağlıyorsunuz. Ben vicdan, insaf diyorum. Kamu kaynaklarını ve devlet ciddiyetine bu kadar gölge düşüren bir anlayışın olmaması gerekir. Bölge İdare Mahkemeleri'nin kurulması ve yargı çevresinin belirlenmesinde Adalet Bakanlığı yetkilerini son derece kötü kullanmıştır. Adalet Bakanı, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkında vermiş olduğu son derece yerinde ve özgürlükçü kararı eleştireceğine öncelikle Türkiye yargısının sorunlarını çözülmesi konusunda doğru bir şekilde mesaisini kullanması lazım."
Çıtırık'ın konuşmasında sonra avukatlar HSYK'nın aldığı bu kararı alkışlarıyla protesto etti.
Cihan CİHAN