Adana Büyükşehir Belediyesinde, refüj ve yeşil alanların düzenlenmesi, bakımı, çiçek alımı ve işçi çalıştırılmasıyla ile ilgili mal ve hizmet alımı kapsamında yapılan ihalelere fesat karıştırdıkları iddiasıyla tutuklu yargılanan eski Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Gülşen, eski Fen İşleri Müdürü Nermin Akray ve eski Park ve Bahçeler Müdürü Sebahattin Karabulut tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.
Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın öğleden sonraki oturumunda, aralarında belediyede görevli inşaat mühendisleri ile ihaleye katılan firma çalışanlarının bulunduğu tutuksuz sanıklar da savunmalarında suçlamaları kabul etmediler.
Daha sonra Adana Büyükşehir Belediyesi avukatı, belediyenin konuyla ilgili zarar görme ihtimali bulunduğu için davaya katılmak istediklerini belirtti. Müşteki avukatları ise belediyenin dava konusuyla ilgili ihalede zarar görüp görmediğinin belediyeye sorulmasını talep etti.
Ardından Cumhuriyet savcısı, mütalaasında, tutuklu sanıkların tahliyelerini talep etti.
Mahkeme heyeti, verdiği aranın ardından tutuklu sanıklar Gülşen, Akray ve Karabulut'un tahliyelerine ve duruşmaya katılmayan sanıkların yeniden çağrılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Adana Büyükşehir Belediyesinde, refüj ve yeşil alanların düzenlenmesi, bakımı, çiçek alımı ve işçi çalıştırılmasıyla ile ilgili mal ve hizmet alımı kapsamında yapılan ihalelere fesat karıştırdıkları iddiasıyla, Büyükşehir Belediye Başkanlığından uzaklaştırılan Aytaç Durak, Hasan Gülşen, Nermin Akray ve Özlem Hilal hakkında ''ihaleye fesat karıştırmak'' suçundan toplam 15 yıldan 36'şar yıla, Sebahattin Karabulut, Selçuk Özkök, Hamit Önder Gündüz ve Erkan Arıkan hakkında toplam 10 yıldan 24'er yıla, diğer 29 sanık hakkında ise 5 yıldan 12'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
-DURAK'IN AÇIKLAMASI-
Davanın tutuksuz sanıklarından Aytaç Durak, duruşmanın ardından adliye binası önünde yaptığı açıklamada, yargının doğru karar vereceğinden kimsenin şüphesi olmadığını ifade ederek, ''Ama bir şey daha var, büyükşehir belediyesinde benimle çalışan bürokratların hepsine kefilim. Hepsi dürüst, namuslu ve rasyonel çalışmayı bilen insanlardır. Hiçbir açıkları yoktur. Belediyede 66 müfettiş 2 yıl süreyle inceleyip suç unsuru bulamadı. Adeta dağ fare doğurmuştur. Suç yoktur'' dedi.
Dava konusu ihalenin, 2008 yılında yapıldığını ve bir bütün olarak tek firmanın 10 milyon liraya kazandığını ifade eden Durak, şöyle devam etti:
''Bürokratlarımız o ihaleyi onaylamış olsaydı, suç olmayacaktı. O işler 10 milyona yapılacaktı. Ama ihale fiyatını yüksek bulan bürokratlarımız, ihaleyi iptal etmişler ve parçalara bölerek tekrar ihale etmişler. Bugün bu duruşmada, 'niye parçalara böldünüz' şeklindeki suç iddiasıyla yargılandık. Oysa yeni yapılan iş hem zamanında bitirilmiş, hem de 6 milyona bitirilip, devlet 4 milyon kar etmiş. İhaleyi 10 milyon liraya verselerdi, bu mahkeme olmayacaktı. Ben de petrol istasyonuna ruhsat verilmesiyle ilgili rüşvet kasetini ihbar etmeseydim, herhalde ben de yargılanmayacaktım'' diye konuştu.
(AYC-ÖMY-SA)23.08.2011 18:39:59