Adana Cumhuriyet Başsavcısı Yeldan: Basın hürdür, sansür edilemez

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) ile Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ortaklaşa düzenlediği toplantıda 'Basın Kanunu' ve 'Basın Meslek İlkeleri ve Etik Kuralları' masaya yatırıldı.

Organizasyonda konuşan Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, güven veren bir adalet hedefinde ilerlediklerinin vurguladı. Yeldan,"Bu hedef doğrultusunda ilerlerken, toplumun bir aynası olmanın yanı sıra olayları aktarmada en önemli araçlardan biri olan kitlesel medyanın, bu güven üzerindeki etkisi ve bu etkinin önemi tartışmasız çok büyük." dedi.

"Basın özgürlüğünün temelinde; esasen düşünce ve kanaatlerin serbestçe açıklanabilmesini anlatan, demokratik toplumun temel taşlarından biri olan düşünceyi açıklama yani ifade özgürlüğü yer alıyor." diye devam eden Adana Cumhuriyet Başsavcısı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anayasa'da da belirtildiği üzere, içtenlikle söyleyebilirim ki 'Basın hürdür, sansür edilemez'. Basın yoluyla düşünce açıklama özgürlüğü, çağımızda, halkın bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkının gerçekleştirilmesini sağlayan, vazgeçilmez bir değer olarak görülür. Bu hakkın sağlanabilmesi ise özgür ve doğru haber dolaşımını öngören bir hukuki yapının gerçekleştirilmesine bağlıdır. Zira toplumun bilgilenmesi, özgür, yaygın, çok yönlü, doğru, saptırılmamış haber ve bilgi dolaşımıyla sağlanacağı aşikardır."

Sosyal medyayla birlikte özellikle elektronik basında çok fazla bilgi akışı yaşandığına işaret eden Yeldan, "Bunlardan hangisine güvenebiliriz ve hangisiyle kararlar verebiliriz, bu noktada emin olamıyoruz. Buna karşın adliyelerdeki 'basın sözcülüğü' aracılığıyla yargı ve medya arasındaki doğru bilgi akışı güvenilir kaynaktan sağlanacak. Yargı mensupları olarak, bunu kalıcı ve sürekli hale getirmek için çalışırken, basının haber alma hakkı, fikir ve görüşlerini ifade edebilme hürriyetine de destek vermiş olacağız." şeklinde konuştu.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı, şöyle devam etti: "Böylelikle her iki taraf arasındaki ilişkilerin güvenilir ve şeffaf olması, birbirlerinin sınırlarını bilen, doğru ve tarafsızlıktan taviz vermeyen bir yapı oluşturulmasının da önü açılacaktır. Yargı-medya ilişkilerinin sağlıklı ve kurumsal bir yapıya kavuşturulması ayrıca ilimiz ile ilgili oluşturulan olumsuz imaj ve kanaatlere de son verecektir. Yaşanan adli olayların abartılması, saptırılması ve toplumda korku ve endişe oluşturacak şekilde kamuoyuna yansıtılması, gereksiz tekrar ve ayrıntılarla toplumun huzur ve güvenliğini zedeleneceğinden, bunun önüne geçmek gerektiği aşikar."

'BASIN KANUNU GÜNÜMÜZE HİTAP ETMİYOR'

'Basın özgürlüğü' konusuna dikkat çeken Basından Sorumlu Cumhuriyet Savcısı Kıvanç Odabaşıoğlu ise "Basın özgürlüğü, demokratik bir toplumun olmazsa olmazı. Bu noktada 'basın özgürlüğü' ile ilgili düzenlemeler yeniden gözden geçirilmeli. 1982 Anayasası ile oluşturulan 'Basın Kanunu', ne yazık ki günümüze hitap etmiyor. Çocukluğumdan bu yana aynı yasa uygulanıyor." değerlendirmesini yaptı.

Konuşmasının devamında da 'medya-demokrasi' ilişkileri üzerinde duran Odabaşıoğlu, "Yasama, yürütme, yargıdan sonra dördüncü güç de medya. Peki medya demokrasiyi nasıl etkiliyor? Medya, demokrasiyi doğrudan etkiliyor. Toplumun doğru bilgi alma hakkı sayesinde insanlar siyasal tercihlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabiliyor. Bu da daha sağlıklı bir demokrasi işleyişine katkı sunuyor. Bir de basında yer alan haber, eleştiri ve yorumlarla kamu mekanizmasını denetleniyor. Bu da demokrasiyi doğrudan etkileyen bir başka unsur." ifadesini kullandı.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ'

ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir de gazetecilerin yapmış olduğu haber ya da kaleme aldıkları yazılar nedeniyle haklarında davalar açıldığını dile getirdi. İfade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Esendemir, "Bu kapsamda da Basın Kanunu'nda yer alan 'basın özgürlüğü' kapsamı genişletilmeli. Bunun yanında halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren arkadaşlarımız, daha dikkatli olmalı. Kanunun suç olarak nitelediği konulara daha hassasiyetle yaklaşılmalı." diye konuştu.

'ETİK VE VİCDANİ DEĞERLERE DİKKAT EDİLMELİ'

ÇGC Basın Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğin son bölümünde Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nükhet Ergeç, 'Basın Meslek İlkeleri ve Etik Kurallar' konu başlığında bir sunum yaptı. 'Basın etiği' ve bu noktada Türkiye'de yaşanan sorunlar hakkında bilgi veren Ergeç, "Sağlıklı bir işleyiş için toplumun tüm kesimlerinin etik ve vicdani değerlere dikkat etmesi bir zorunluluktur." hatırlatmasında bulundu. Konuşmaların ardından ÇEP Anadolu İletişim Meslek Lisesi öğrencileri, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Basın Savcısı Kıvanç Odabaşıoğlu ve Doç. Dr. Nükhet Ergeç'e bir demet çiçek sundu.

CİHAN
19 Kasım 2015 15:13
DİĞER HABERLER