Adana'da bu yıl 1 milyon 160 bin dekara mısır ekildi

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, Türkiye'de mısırın buğday ve arpadan sonra en fazla ekilen ürün olduğunu söyledi. Mısır için "Bir bitki düşünün her hücresinden yararlanıyoruz." ifadesini kullanan Söğüt, ülkede 6 milyon dekar mısır ekildiğini kaydetti. Bunun 1 milyon dekarının Adana'da ekildiğini dile getiren Söğüt, "Türkiye'de en fazla birim alanda ürün alınan yer Çukurova'dır. Dekar alanda en fazla aldığımız ürün mısırdır. Adana'da 2014'te 919 bin 580 dekar olan mısır ekip sahası 2015'te 1 milyon 160 bin dekara çıkmıştır. Bakanlığımız bu yıl mısırın kilogramına 4 kuruş destekleme vermekte." dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce Doğankent Kayarlı Köyü'ndeki mısır tarlasında Dekalb Mısır Hasat Festivali düzenlendi. Çok sayıda kurum temsilcisi ve çiftçinin katıldığı organizasyonun açılışında konuşan Söğüt, Dekalb firmasının çiftçilere mısır ekiminde birim alanda maliyet hesabı çıkararak, yüksek karlılığın yöntemlerini gösterileceğine dikkat çekti.

Söğüt, "Farklı mısır çeşitleri üzerinde kurulan demonstrasyon alanında hasat yapılacak. Hasat neticesinde bu çeşitlerin verim tespiti yapılacak. Alınan sonuçlar çiftçilere duyurulacaktır." şeklinde konuştu. Yakılan anızın bölgeyi ciddi sıkıntılara düşürdüğünü hatırlatan Ahmet Söğüt, vicdani ve kanuni bir görev alan bu hususta çiftçilerin gerekli duyarlılığı göstermesini istedi. Söğüt söyle devam etti: "Anız yakmayalım. Anızın çevre büyük zarar veriyor. Toprak çölleşiyor. Su tutumu azalıyor, maliyetler artıyor; daha fazla gübre kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Gelecek kuşaklara hiç birimiz çöl bırakmak istemiyoruz."

Vali Mustafa Büyük ise mısırın tarım sanayi ve ihracat açısından çok önemli bir alanı ifade ettiğini vurguladı. Bu nedenle Adana'da bir süre önce mısır çalıştayı gerçekleştirdiklerini aktaran Büyük şunları söyledi: "Şimdi kamu ve özel sektör işbirliğiyle çiftçimize örnek olacak çalışmaları, onun daha iyi ve çeşitli ürünleri ekmesi; bundan yüksek verim elde etmesini bekliyoruz. Bereketli olsun diyoruz. Güzel örnekler yaygınlaştıkça kazancımız da artacak. Mısır geçmişte sadece eğlencelik veya belirli bölgelerde tüketilirken bugün her alanda değerlendiriliyor. Üretim miktarı artıyor. Adana Türkiye'nin en önemli mısır üreticilerinden birisiyiz. Belki dünyada rekolte itibariyle dönüm başına ürün yüksekliği bakımından ilk olan devletlerdeniz. Çiftçilerimiz yeniliklere açık. Bu vesileyle çiftçilerimizi anız konusunda uyarmak istiyorum. Özellikle buğday hasadı sonrası anız yakımı asgariye indi. Mısır hasadının arkasında da anız yakılıyor. Bunun çiftçimize ve çevreye ne kadar zarar verdiğini herkes biliyor. Anıza uygun bir çok araçlar geliştirildi. Yakılmadan bunun çözümünün sağlandığı bir imkan var. Çiftçinin anız yakmamasını tavsiye ediyoruz."

Dekalb firması yetkilileri, konuşmalardan sonra mısır tarlasını gezen Vali Büyük ve diğer katılımcılara önümüzdeki günlerde hasadı yapılacak çeşitler hakkında bilgi verdi.
CİHAN
22 Temmuz 2015 13:11
DİĞER HABERLER