AFAD, işitme engellilere 'simülatörle' deprem eğitimi verdi

ANKARA (CİHAN)- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)işitme engellilere olası bir deprem anında neler yapılacağını göstermek için Deprem Simülasyon Merkezi'nde uygulamalı eğitim verdi.

AFAD Eğitim Merkezi eğitmenleri 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla AFAD Deprem Simülasyon Merkezi'nde özel bir eğitim verdi. İşitme engelli öğrenciler, aileleri ve öğretmenlerinin katıldığı eğitimi AFAD eğitmeni Emel Sonkaya ve AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Burhan Ulutaş verdi. Öğrencilere işaret diliyle deprem öncesi, anı ve sonrasında ne yapmaları gerektiği anlatıldı. Çeşitli oyunlarla renklendirilen programda minikler olukça eğlenceli zaman geçirdi. 'Dünya modeli' üzerinde depremin nasıl gerçekleştiği anlatıldı. Deprem dalgası oyunuyla depremin nasıl meydana geldiği anlatıldı. Daha sonra 'sağlam ev' oyunuyla çocuklara depremde zarar görmemenin yolları gösterildi, deprem çantasında bulunması gerekenler paylaşıldı. 8 + şiddetini aşan deprem hareketlerini canlandırabilen Simülatör'ün hareketli platformuna çocuklar bindirilerek deprem sırasında ne yapılması gerektiği yolunda eğitim verildi.

"AYNI ANDA 3 BOYUTLU OLARAK TİTREŞİM VEREBİLMEKTE"

AFAD'da eğitmen olarak görev yapan Emel Sonkaya, işitme engelli çocuklar için işaret dili öğrendiklerini söyleyerek, işaret diliyle afet eğitimi yapacaklarını ifade etti. Sonkaya, "Afetlere hazırlık kültürünü öğreteceğiz. Oyunlar, drama etkinlikleri olacak daha iyi kavrayabilmeleri için." diye konuştu.

AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Burhan Ulutaş 14 yıldır arama kurtarma görevlerine gittiğini belirterek, 3 yıldır da gençlere simülasyonda arama kurtarma eğitimleri verdiklerini açıkladı. Ulutaş, şöyle devam etti: "Simülatörümüz 2003 yılında yapıldı. Aynı anda 3 boyutlu olarak titreşim verebilmekte, birebir depremi yaşatmakta. Bugün engelli öğrencilerimize aradaki engelleri kaldırarak enkaz altında neler yapmaları gerektiğini anlatacağız. Normalde biz enkaz üzerinde insanlara 'aşağıda sesimi duyan var mı' dediğimizde insanlardan tepki alıyoruz. Ancak engelli çocuklarımıza böyle bir etkinlik olmayacağı için onlara titreşim bittiğinde ses vermelerini göstereceğiz. Yıkarıda kurtarmacı arkadaşlarımz ses verecekler makinalarımızla. Titreşim bittiğinde onlarla birlikte enkaz altına gireceğiz. Duvarlara vurarak ısı titreşimi verecekler, titreşimi ellerini koyarak dinlemelerini ve ses vermelerini isteyeceğiz. Çünkü onlara ulaşmak çok zor. Biz bunun için eğitimi aldık."

CİHAN
04 Mart 2015 19:29
DİĞER HABERLER