Afyonkarahisar ile Bingöl odaları arasında kardeşlik protokolü imzalandı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) arasında 'Kardeş Oda Protokolü' imzalandı.

ATSO salonunda düzenlenen törene; Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte her iki ilin oda başkan ve üyeleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, protokol çerçevesinde ikili görüşmeler yapıldığını, ciddi işbirliği anlaşmaları imzalandığını söyledi. Serteser, Bingöl ve Afyonkarahisar'ın ayrı ayrı coğrafyada olmalarına rağmen ekonomilerine geliştireceklerini düşündüğünü kaydetti.

"TOPLUMSAL İŞ BİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR"

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Erkan Çalbay da odalar arasında kardeşlik ve işbirliği protokolüyle gönül köprüleri kurmak için Afyonkarahisar'da olduklarını kaydetti. "Toplumsal iş birliğine su ekmek kadar ihtiyaç vardır." diyen Çalbay, "Bu nedenle destek verenlere teşekkür ediyorum. Tarım ve hayvancılık açısından kalkınması, havalimanı gümrük kontrol merkezi, 2B arazi sorunlarının çözülmesi ve arazilerin genişletilmesi konusunda bakanlarımızın desteklerini bekliyoruz." dedi.

"HUZURUN OLMADIĞI YERDE TİCARET OLMAZ"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise iki ilin odalarının kardeş oda protokolü imzalamasının hayırlara vesile olacağını düşündüğünü söyledi. Hisarcılıklıoğlu, odalar ve borsaların her türlü hayırlı işin peşinde olduğunu ifade ederek, "İş dünyalarını daha fazla yakınlaştıracak ve işbirliğini geliştirecek protokol imzalanması bizi memnun etti. Bunlara şahitlik edeceğiz. Başkanları, yönetim ve meclis üyelerini tebrik ediyoruz." dedi. "Protokol niye önemlidir?" diye soran Hisarcıklıoğlu, "Birlikte rahmet vardır, bir birimize ne kadar kenetlenirsek o kadar çok kazanırız. İki ilin bir araya gelmesi çok önemli. Her iki ilin mermeri, kaplıcaları marka olmuş durumdadır. Afyonkarahisar'ın sucuğu, Bingöl'ün cevizli sucuğu, Bingöl'ün balı, Afyonkarahisar'ın kaymağı meşhurdur. Birisi Batı'da birisi Doğu'da tüccar ve sanayicinin tecrübelerini aktarması önemli, kardeşlik protokolü önemli bir netice alacak bir iyi niyettir. İki ilin iş adamları biraraya gelerek sonuç odaklı bir çalışma yaptılar." diye konuştu

Son dönemde artan terör olayları üzerinden birilerinin ülke üzerinden kirli bir oyun oynamak istediğini, birlik ve beraberliğin zedelenmek istendiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Kimse heveslenmesin, beraberliğimiz bozamazlar. Çok oyun oynandı, biz her seferinde daha güçlenerek çıktık, bizi kimse deneyemeye kalkmasın, denerlerse faturayı kendileri öder. Huzur olmadan ticaret olmaz, zengin olmak istiyorsak da Ticaretin önünü açacaklarını, ticaret olmadan huzur ve zenginlik olmaz." ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da protokolün iki kardeş arasında gönül köprüsünün kurulması meselesi olduğunu kaydetti. Eroğlu, Türkiye üzerinde çok oynandığını ifade ederek şunları söyledi: "Bu kardeşlik devam ettikçe oyunları oyun boşa çıkacaktır. Yürekler aynı, istikamet aynıdır. Bu ticaret meselesi değildir bu kuvvetli bir bağdır. Afyonkarahisar'ın kaymağı Bingöl'ün balı meşhurdur. Ticaret ve sanayi alanında ziraat alanında gıda alanında iş birliğini geliştireceğiz."

"BU FOTOĞRAFIN SAYISI ARTMALI"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise iki oda arsında gerçekleştiren kardeşlik protokolünün hayırlı olmasını diledi. Çelik, şunları söyledi: "Birliğimizi bozmaya çalışanlara en güzel cevap olmasını arzu ediyorum. Güneydoğu'daki sıkıntıları, neler yaşandığını, 619 köyü gezerek tespit etmiş bir kardeşiniz olarak bugün burada bu atılan adım, verilen fotoğraf çok önemlidir, her alanda sergilenmesi önemlidir. Tarım ve hayvancılıkta iki ilin önemli girdileri var, ürünleri var, birlikte diyalog içinde tartışarak çok güzel hayvancılık ve bitkisel ürünlerde, atılması gereken adımları konuşacağız."

"BİRİLERİ HENDEK KAZARAK HUZURA DARBE VURUYOR"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, odalar arasında imzalanan hayırlara vesile olmasını temenni ettiğini kaydetti.
Doğu ile Batı arasında gönül köprülerinin birleşmesinin çok büyük bir önemi olduğunu dile getiren Tüfenkçi, protokolün manevi olarak büyük önemi olduğunu anlattı. Tüfenkçi, şunları dile getirdi: "Sizlerin oradaki insanların yanında olmasının büyük bir önemi var. Bizler huzura yol açarken birileri hendekler kazarak huzura darbe vuruyor. Tehditlerle esnafların kepenklerini açtırmıyorlar hendeklerle oradaki insanları yalnızlığa mahkum ediyorlar. Sizin onlara sahip çıkmanız onların bu ülkeye bağlılığı açısından hem bizlere, sizlere inanması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum."

Birlik, kardeşlik ve huzurun önemli olduğunu ifade eden Tüfenkçi, "Birileri yolları kesebilir hendeklerle canlarından bezdirebilir. Biz gönül köprülerimizle, dualarımızla, en önemlisi de devletimizin oradaki esnafa, millete sahip çıkmasıyla, kimin bu ülkenin yanında olduğunu göstermek açısından çok önemlidir." İfadelerini kullandı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da şunları söyledi: "Bugün burada kardeşliğimiz başlatmıyoruz, sadece tescilliyoruz. Çok güzel anlamlı bir girişimdir. Herkesi tebrik ediyorum. Bu örneklerini çoğalmasını temenni ediyorum. Başka odalarda aynı girişimi yapar ülkemiz üzerinden kötü emeller besleyenlere de en güzel bir cevabı vermiş olurlar. Her iki ilde deprem var, deprem bölgesinde. Her iki il kavşak noktasındadır. Her iki ilde termal var, hizmet sektörü oteller var. Kaymak, bal iki ilin ortak özelliği olacaktır. Her iki ilde tarım ve hayvancılık ortak noktadır. Bundan sonra tarihi olarak benzerliği vardır. İş dünyasıyla siyasiyle gerekli destekler verilecektir."

Konuşmaların ardından her iki oda başkanı protokolü imzaladı, bakan ve üyeler de onlara eşlik etti. CİHAN
08 Ocak 2016 18:06
DİĞER HABERLER