Afyonkarahisarda Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin

Afyonkarahisarda Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin semineri -Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal: Üniversitemiz tarafından yapılan araştırma 150 farklı noktadan alınan UHT ve pastöri
AFYONKARAHİSAR (A.A) - Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan araştırma 150 farklı noktadan alınan UHT ve pastörize sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken, açık sütte bu sayının 100 bine kadar yükseldiğinin ortaya çıktığını söyledi.
     Prof. Dr. Ünal, Afyonkarahisar Hattat Ahmet Karahisar Kültür Merkezinde düzenlenen Sağlık İçin Sağlıklı Süt İçin seminerinde yaptığı konuşmada, sütün çok sağlıklı bir gıda olmasına rağmen uygun koşullarda saklanmadığında mikroorganizmalara açık bir hale geldiğini kaydetti.
     Bu mikroorganizmaların da pek çok enfeksiyon hastalığına yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Ünal, şöyle konuştu:
     Bu konuda farklı zamanlarda Türkiyenin farklı kentlerinde açık sütle ilgili pek çok araştırma yapıldı. Sonuçlar sağlık açısından son derece vahim denecek tablolar içeriyor. Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan Ankara piyasasında satılan işlem görmüş (UHT ve pastörize) ve görmemiş sokak sütlerinin makro-besin değeri ve mikrobiyolojik açıdan değerlendirilmesi araştırmasında 150 farklı noktadan alınan UHT ve pastörize sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği ortaya çıktı. Yine aynı araştırma sonuçlarında açıkta satılan pek çok süt örneğinde, süte yüksek oranda nişasta ve su karıştırıldığı da ortaya çıktı.
    
     -Süt, sağlık için en önemli içeceklerden biridir-
    
     Afyonkarahisar Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın da sağlık ve sağlıklı bir bir gelecek için süt içilmesi gerektiğini bildirdi.
     Çocukların daha sağlıklı yetişmesi ve sağlıklı büyümesi açısından okullarda Milli Eğitim Bakanlığının özellikle gazlı içeceklerin içilmesini yasakladığını anlatan Yalçın, Tabi bu kuru kuruya yasak değil, neslimizin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve yetişmesi için gerekli olan bir tedbirdir. Süt demek malumunuz sağlık için en önemli içeceklerden biridir dedi.
     Tetra Pak Türkiye Süt Kategorisi Pazarlama Uzmanı Nevra Özbakım ise sütün insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirtti.
     İnsan sağlığı için çok gerekli olan sütün işlenmesi ve paketlenmesi bize büyük bir sorumluluk yüklediğini vurgulayan Özbakım, Sağlığı tehdit eden açık süt tüketiminin önlenmesi ve toplumun bu yönde bilinç kazanması amacıyla 2001 yılından bu yana 69 ilde 6,5 milyonun üzerinde kişiye bu seminerlerle bilgi aktardık diye konuştu.
    
     Muhabir: Canan Tükelay / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
20 Kasım 2012 17:09
DİĞER HABERLER