"Ağız sağlığına dikkat etmeyen hamileler, bebeklerini de riske atıyor"

Zirve Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Topçuoğlu, ağız sağlığına dikkat etmeyen hamilelerin, doğacak çocuklarının ağız ve diş sağlığını da tehlikeye attıklarını söyledi.

Ağzında çok sayıda diş çürüğüne yol açan mikroorganizma bulunan bebeklerin dişleri çıkmaya başladığında söz konusu mikroorganizmaların direk dişlere saldırdığını belirten Topçuoğlu, bu bebeklerin süt dişlerinin kısa sürede çürüdüğünü ifade etti. Hamilelikte tükürükteki asit miktarının arttığına ve dişlerin de böylelikle çürümeye yatkın hale geldiğine dikkat çeken Topçuoğlu, "İlk aylarda görülebilen kusma sonrasında, annenin ağız hijyenine dikkat etmemesi de çürük riskini artırmaktadır. Diş etlerinde sorunu olan anne adayları ağız bakımına dikkat etmezlerse, hormonal değişime bağlı olarak da diş eti sorunları artar. Diş etleri kanayan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine ve diş etlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur." dedi.

Hamilelikte değişen hormonal yapının, diş etlerini etkilediğini ve enfeksiyona yatkın olmasına sebep olduğunu belirten Topçuoğlu, "Mevcut diş eti sorunu hamilelikte daha belirgin hale gelir. İyi bir ağız bakımı ve C vitamini takviyesi ile rahatsızlık hafif bir şekilde atlatılabilir. Fakat yine de hamile kalmadan önce, diş ve diş etlerinin bir diş hekimi tarafından muayenesi yapılıp, gerekli tedavilerin yapılması gerekir. Hamilelikte çürük miktarının artmasında bulantıların etkisi vardır. Bu tarz bulantıların ardından hemen dişler fırçalanmamalıdır. Önce mutlaka suyla gargara yapılması gerekir. Dişler yaklaşık 20 dakika sonra fırçalanmalıdır. Bunun nedeni ise ağız ortamına gelen mide içeriği, asidik bir ortam yaratarak diş minesinin çözünmesine sebep olur. Hemen sonrasında dişler fırçalanırsa çözünmüş olan mine, mekanik olarak da zarar görecektir." uyarısında bulundu. CİHAN
12 Şubat 2016 16:58
DİĞER HABERLER