Ağızdaki bakterileri hafife almayın! Aman dikkat

Ağızdaki bakterileri hafife almayın! Aman dikkat
Kanser, romatizma, şeker, kalp hastalıkları ve ülser... Aslında bir çok hastalığın nedeni ağızdaki bakteriler!

Birçok hastalığın ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmemesinden kaynaklandığını belirten Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Selçuk Özbölük, önemsenmeyen bir çürüğün kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, ülsere hatta kanser hastalıklarına bile yol açabildiğinin altını çizdi. Ağız ve diş bakımına gereken özenin gösterilmesi durumunda ise koruyucu ve önleyici tedaviler ile problemlerin anında çözümü veya ilerde oluşabilecek sistematik rahatsızlıkların da önüne geçilebileceğine değindi.

Dünyada ve ülkemizde diş ve diş eti hastalıklarının en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını söyleyen Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Selçuk Özbölük “Ağız ve diş sağlığının öneminin farkındalığında olan ülkelerde dişhekimine 6 ayda bir gitme zorunluluğu varken ülkemizde son ana gelinceye kadar beklenmekte, onun öncesinde ise sürekli ertelenmektedir. Dolayısıyla koruyucu önlemler alınmadığı için dişle ilgili maddi ve manevi olumsuzluklar ortaya çıkıyor. Oysa ki ağız ve diş bakımımızı zamanında yapmamız koruyucu ve önleyici tedaviler altında problemlerin anında çözümü veya ileride oluşabilecek sistematik rahatsızlıkların önüne geçecektir.” dedi.

Bilimsel araştırmalar ışığında birçok hastalığın ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmemesinden kaynaklandığına dikkati çeken Özbölük; “Önemsemediğimiz bir çürükten üreyen ve tüm vücudumuza hızlıca yayılan bakteriler bağışıklık sistemimizi zayıflatarak; romatizmaya, çene altı lenf bezlerinin büyümesine,  kalp–damar hastalıklarına, şeker hastalığında kan şekeri değerlerinin değişimine, 5-17 yaş grubu çocuklarda büyüme yetersizliğine, kemik erimesine, hamilelerde düşüklere yol açıyor. Ayrıca  düzensiz gelişen kanser hücrelerinin gelişimine sebep olurken, ağızdaki bakterilerin salgıladıkları enzimler nedeniyle  gastrointestinal sistemine toksinlerin salgılandığı ve buralarda ülserasyonlara, poliplere sebep olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.” diye konuştu.

Ağzında eksik dişi olan hastaların genellikle kilo problemi de yaşadığına dikkat çeken Dt. Selçuk Özbölük, “Sindirimin ağızda başladığını hepimiz biliyoruz, besinleri dişlerimizle öğütmediğimizde kilo almamız kaçınılmaz oluyor” dedi. 

07 Ocak 2014 16:24
DİĞER HABERLER