Ağrı’nın Diyadin İlçesi’nde yaşanan çatışma başkenti karıştırdı. İki yıldır askerin operasyon taleplerine izin vermeyen valinin izni ve operasyonu yetkisiz eski İçiişleri Bakanı Ala’nın yönetmesi Ankara’da sorulan soruların başında yer aldı.
7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala Ağrı’nın Diyadin ilçesinde meydana gelen ve PKK'lı 5 teröristin öldüğü, 4 askerin de yaralandığı çatışma kafaları karıştırdı. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın operasyon devam ederken kesin terörist sayısını kamuoyuna açıklaması, operasyonu hiçbir yetkisi bulunmayan İçişleri eski Bakanı Efkan Ala’nın yönetmesi, operasyon talimatının “Ağrı Valiliği” tarafından verilmesi, çatışmaya “siyasi gölge” düşmesine yol açtı. Başkent’te ise, seçimlere kısa bir süre kala Ağrı’da meydana gelen çatışmanın altında HDP’ye giden oyları kesme planı olduğu konuşuluyor. Ağrı’da meydana gelen çatışmanın perde arkası şöyle:
TALİMATI VALİLİK VERDİ
Ağrı ile Diyadin İlçesi Yukarıtütek Köyü bölgesinde yaşanan çatışmanın fitilini, “PKK bölgede düzenlenen bahar şenliğinde propaganda yapacak” iddiasının yer aldığı bir ihbar mektubu ateşledi. İhbar üzerine, Ağrı Valiliği “kamu düzenin” sağlanması için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne talimat verdi. Bu talimat üzerine de İl Jandarma Komutanlığı, 15 timden oluşan güvenlik gücünü, şenlikten bir gün önce yani 10-11 Nisan gecesinde bölgeye gönderdi. Konuşlanma sırasında askerlere ateş açıldı. Ve ilk ateş sırasında 4 asker yaralandı. İki yıldır TSK’nın tüm ısrarlarına rağmen, PKK üyelerine operasyon yapılması için izin vermeyen valilikler, son dönemde TSK birimlerine adeta “operasyon için” talimat yağdırmaya başladı. Bu talimatlardan birisi de Ağrı Valiliği tarafından verildi.
OPERASYONDA “ALA” DAMGASI
Ağrı’nın Diyadin ilçesinde meydana gelen tartışmalı “çatışmada”, hiçbir yetkisi ve sorumluluğu bulunmayan İçişleri eski Bakanı Efkan Ala’nın rol oynaması dikkat çekti. Ala’nın, operasyona katılan birimlerden sık sık bilgi aldığı, operasyonla ilgili de bazı tavsiyelerde bulunduğu öğrenildi. Operasyonla ilgili açıklamayı da Ala yaptı. Genelkurmay, önceki gün saat 11.33’de bir yazılı açıklama yaparak çatışma hakkında genel bilgi verdi. Genelkurmay’ın açıklamasının ardından yaklaşık 2-3 saat sonra da Ala’dan, operasyonun ayrıntılarına yönelik açıklama geldi. Operasyon ile ilgili ikinci açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Sakarya’da toplu açılış törenine katılan Erdoğan, saat 15.00 sularında yaptığı konuşmada, “Çatışmalar hala devam ediyor. 25 terörist askerlerimize karşı şu anda bir çatışmanın içinde..” dedi.
Ağrı'daki çatışmanın son görüntüleri yayınlandı! | Samanyolu Haber
SARAY’A “25 SAYISINI” KİM VERDİ?Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İçişleri eski Bakanı Efkan Ala’nın,
operasyonla ilgili olarak yaptığı açıklamalar, hem hükümet nezdinde hem de TSK nezdinde rahatsızlığa yol açtı. Erdoğan’ın, çatışmaya katılan PKK’lı sayısının 25 olduğuna yönelik bilgi açıklamanın yapıldığı saatlerde, hükümet üyelerinde ve TSK’da bulunmuyordu.
Dolaysıyla bu durum, Ankara’da Saray ile Başbakanlık arasında yeni bir gerilime yol açtı. Çatışma yaklaşık 12 saat sürdü. TSK birimleri de çatışmanın sona ermesinin ardından bölgede incelemelerde bulundu. Ve bu inceleme sonucunda, Erdoğan ile Ala’nın açıkladığı bilgilere ulaşıldı.
Yani, Erdoğan ile Ala’nın, hükümet üyelerinden önce operasyonla ilgili bilgilendirildiği ortaya çıktı. Bu gelişme Ankara’da gerilimi daha da arttırdı. Genelkurmay Başkanlığı ise olayla ilgili ikinci açıklamayı aynı gün saat 20.12’de yaptı.
Açıklamada, çatışmada 4 askerin yaralandığı, 5 PKK’lının da öldürüldüğü kamuoyuna duyuruldu.10 ASKERİ ÇELİK YELEKLER KURTARDI
Çatışmada yaralanan askerlerin şehit düşmemesine, üç timin operasyona, çelik yelek, kalkan gibi koruma malzemeleri ile gitmesi etkili oldu.
Operasyon sırasında, 6 askere de kurşun isabet etti. Ancak, çelik yelek nedeniyle kurşunlar askerlere bir zarar vermedi. Askeri yetkililer, gerekli koruma önlemleri alınmamış olsaydı, çatışmalarda 10 askerin şehit olmasının söz konusu olacağını bildirdiler.
ALGI OPERASYONU ŞÜPHESİÖte yandan, iki yıldır çözüm sürecine yönelik en ufak eleştiri getirenlere, “vatan haini ilan” eden
AKP’nin, seçimlere kısa bir süre kala PKK’ya yönelik söylemlerini değiştirmesi kafalarda soru işaretlerinin oluşmasını neden oldu. Ağrı’da meydana gelen çatışma, bu soru işaretlerinin daha da artmasına yol açtı. Başkent’te ise, HDP’nin barajı aşmasını istemeyen, Ankara’daki ve Kandil’deki “derin yapıların” seçimler öncesi düğmeye bastığı konuşuluyor. Ve bu yöndeki çatışmaların önümüzdeki günlerde daha da artmasından endişe duruyuluyor.
CEVAP BEKLEYEN 5 S0RUİki yıldır, TSK’nın tüm ısrarlarına rağmen operasyonlara izin vermeyen valilikler, seçime iki ay kala operasyonlar için niye talimat yağdırır hale geldi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, çatışma esnasında çatışmaya katılan PKK’lı sayısını açıkladı. Saray’a, operasyonla ilgili bilgileri hangi kamu kurumu verdi?
İçişleri eski Bakanı Efkan Ala’nın hiçbir yetkisi ve sorumluluğu bulunmamasına rağmen, operasyona niye müdahil oldu?
Anayasa ve yasalara göre asıl sorumlu olan hükümet kanadından, operasyonla ilgili olarak kamuoyunu tatmin edici niye açıklama yapılmadı?
Devletin birimleri, HDP ile görüşmeleri niye askıya aldı? Ağrı’da meydana gelen çatışmayla ilgili olarak daha önceden, çatışma uyarısını içeren istihbarat raporu geldi mi?
HÜSEYİN ÖZAY -
TARAF