'Ahilik ve Ahi Evran' uluslararası kongrede 'Model Proje' olarak kabul edildi

'Ahilik ve Ahi Evran' uluslararası kongrede 'Model Proje' olarak kabul edildi
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından organize edilen 'TSV 2023 Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu Uluslararası Kongresi' Referans Değerler, Kurumlar, Kişiler kongresi İstanbul'da gerçekleştirildi. Kongrede 'Ahilik ve Ahi Evran' 'Model Proje' olarak kabul edildi.

Kongreye 50'den fazla seçkin bilim adamı Medeniyet inşasında etkili olan Referans değerler, kurumlar ve kişiler hakkında bildiri sundu. Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kâzım Ceylan 'Dünden Bugüne Türk- İslâm Medeniyetinin İnşasında Ahilik' konulu bildiri ile katıldı.

Öğr. Gör. Ceylan bildirisinde şunları kaydetti: "Türkler Anadolu'ya geldiklerinde bu topraklarda Bizanslılar vardı. Bizans uygarlığına üstünlük sağlamak için daha üstün bir medeniyet inşa etmek zorunda idiler. Ahi Evran Veli'nin öncülüğünde Kırşehir merkez olmak üzere bütün Selçuklu ve Osmanlı Coğrafyasında Fütüvvet Nameler esas alınarak kendi alplik, teşkilatçılık ve dayanışmacılık özelliklerini de katarak yeni bir Ahilik modeli ortaya konuldu. Ahilik sayesinde Anadolu vatanlaştı, coğrafya Türkçe şehir, nehir, dağ isimleri ile donatıldı, göçebe Türkmenler yerleşik hayata geçti, herkes işi ve aş sahibi oldu. Ekonomi yerli Rumlardan ve Ermenilerden Türkler'in eline geçti. Osmanlı insan altyapısı oluşturuldu. Ahilik bütünüyle Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında Orta-Asya'dan Balkanlara kadar teşkilatlandırıldı ve Ahilerin kurmuş oldukları vakıflarla Osmanlı'nın siyasi, ekonomik ve sosyal alanda kalkınmasını sağladı. Yapmış oldukları mimari eserlerle, kadınlar, kurmuş oldukları kadın teşkilatları ile (Bâcıyan-ı Rum) eğiterek üretime kattılar. İnsanlara silahlı eğitim vererek Osmanlı ordusunun ilik nüvesini oluşturdular. Ahlâka ve üretime dayalı geliştirdikleri ekonomik modelle de Osmanlı'nın Cihan Devleti olmasında en büyük katkıyı sundular."

Ceylan, konuşmasının sonunda "2023'teki, 2071'deki Medeniyet Vizyonu'nda ve inşasında ahiliğin özünde var olan milli, dini ve evrensel değerler olan kalite, üretim, emeğe saygı, doğruluk, dürüstlük, fedakârlık, cömertlik, dayanışma, helâl lokma, kul hakkı esaslı ahilik yeniden Türkiye'yi cihan devleti yapacaktır." dedi.

Kongrede ayrıca Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu 'Ahilik ve Ahi Evran' Projesi 'Üretim, Tüketim ve Sosyal Sorumluluk İş Modeli' başlığı ile bir çalıştay da düzenlendi.
CİHAN
10 Kasım 2015 14:06
DİĞER HABERLER