"Ahırlardaki büyükbaş hayvanların uzayan tırnakları enfeksiyona yol açıyor"

Veteriner Hekim Osman Kabadayı, yarı–açık ve kapalı sistem işletmeciliği nedeniyle gerekli tırnak bakımı yapılamayan kültür ırkı sığırlarda ayak problemlerinde artış gözlendiğini, uzayan tırnaklar arasında biriken ahır pisliklerinin enfeksiyona yol açtığını söyledi.

Kayseri'nin Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız'ın girişimleriyle bölgenin en büyük hayvan pazarı olarak hizmete giren Çiftlik pazarında, belediye veterineri Osman Kabadayı hayvanların hareket sistemini etkileyen, topallamaya, yem tüketimi, et, süt verimini düşüren ayakları ile tırnaklarına bakım yaptı.

Sarıoğlan Belediyesi Veteriner Hekimi Osman Kabadayı, yapılan çalışma ile ilgili "Sarıoğlan Çiftlik Hayvan Pazarı'nın daha çok canlanması ve bölgenin kalkınması için başkanımız Ali Osman Yıldız talimat verdi. Biz de bu konuda hayvancılıkla uğraşan, besicilik yapan insanlara, yaşadıkları sorunlar konusunda burada yardımcı oluyoruz." dedi. Besicilerın daha çok, büyükbaşların topallaması ya da tırnak sorunlarından bahsettiğini aktaran Kabadayı, şunları ifade etti: "Yaptığım incelemede, hayvanların ayak ve tırnak sorunlarını gördüm. Bu sorun ciddi ekonomik kayıplara neden olur. Topallayan hayvanlarda yem tüketimi azalır, süt ve döl verimleri düşer. Sürüden erken çıkar. Süt verimleri ve üreme performansı düşer. Topallayan hayvanlar ağrı nedeniyle yemliğe gitmek istemez. Gittiğinde yem tüketimi için ayakta güçlükle durabilir. Yem tüketimi, süt verimi azalır. Üstelik kızgınlık belirtilerini tam olarak gösteremez. Sığır topallıklarının yaklaşık yüzde 90'ı ayak ve tırnak hastalıklarından kaynaklanır. Bu nedenle sığırlarda ayak ve tırnak sağlığı son derece önemlidir. Verimi artırmak amacıyla uygulanılan ve yaygınlaşan yarı–açık ve kapalı sistem işletmeciliği nedeniyle gerekli tırnak bakımı yapılamayan kültür ırkı sığırlarda ayak problemlerinde artış gözlenmektedir. Bu kayıpların olmaması için sığırların tırnak ve ayak bakımlarının yapılması ve ayak hastalıkları konusunun ciddiye alınması gerekir."

Veteriner Hekim Osman Kabadayı, özellikle hayvanların hareket etmelerinin kısıtlı olduğu işletmelerde, tırnakların aşırı uzamasına bağlı olarak oluşan tırnak bozuklukları ve hastalıklarına dikkat çekti. Kabadayı, sığırlarda tırnak bakımının, kalıtım, barındırma, besleme, hareket, enfeksiyon gibi çeşitli faktörlere yönelik önlemleri kapsayan bir uygulama olduğunu belirtti.

Gezinmeyen sığırlarda tırnak aşınması engellendiği için tırnakların aşırı uzadığına dikkat çeken Kabadayı, "Bu durum tırnak özelliğini bozar. Uzayan tırnaklar arasında biriken ahır pislikleri hareketsizlikten atılamaz ve sonuçta enfeksiyona yol açar. Uygun zemin; hayvan yere bastığında ayağın tutunmasına yeterince yardımcı olmalı, dışkı ve idrar birikimi ile bulaşık olmamalıdır. Hayvanların birbirlerine gerek ahır, gerekse padok içerisinde gezip dolaşmalarında; çarpma, vurma, kayma ve düşmeler sonrasındaki yaralanmalar önemsenmeli, tedavi edilmelidir." uyarısında bulundu. CİHAN
11 Şubat 2016 11:53
DİĞER HABERLER